„Kaleidoskop sećanja i snova“: U Šapcu sinoć otvoreno 7. Pozorišno proleće predstavom "Rolerkoster" Ateljea 212 1Foto: Facebook/Šabačko pozorište

Pod sloganom „Kaleidoskop sećanja i snova“ u Šapcu je sinoć pred punom salom na sceni „Ljubiša Jovanović“ otvoren je festival Šabačkog pozorišta „Pozorišno proleće“ koji će trajati do 29. aprila.

Festival, koji ove godine obeležava svoje sedmo izdanje, otvoren je predstavom „Rolerkoster“ Ateljea 212, a najpre su se prisutnima obratili direktor Šabačkog pozorišta Vladimir Vasilić, a zvanično ga je otvorio Miroslav Miki Radonjić, direktor Sterijinog pozorja.

Kako je Radonjić istakao u okviru predstavljanja selekcije festivala, „Pozorišno proleće“ jedan je od najmlađih pozorišnih festivala u Srbiji, a u proteklih sedam, osam godina izrastao je u važan kulturni događaj, ne samo za grad Šabac, nego i za našu zemlju.

„Svaki početak u osmišljavanju i realizaciji manifestacije ovakvog tipa komplikovan je, kako u tehničko-organizacionom smislu, tako i u domenu definisanja koncepcije i prirode festivala. Šabačko pozorište pokazalo je istančan senzibilitet u profilisanju „Pozorišnog proleća“, koje publici, ali i najširoj javnosti nudi mogućnost sagledavanja interesantnih i umetnički relevantnih predstava sa repertoara srpskih teatarskih kuća. Nisu to mogle da spreče ni godine pandemije jer je nakon jednogodišnje pauze ovaj festival nastavio svoj život punim plućima. To je potvrda neverovatne kreativne vitalnosti i stvaralačke energije pozorišnih pregalaca na ovim prostorima, čime je umetničko nadahnuće po ko zna koji put u višemilenijumskoj istoriji ljudske civilizacije odnelo pobedu nad svim životnim nedaćama“, navodi direktor Sterijinog pozorja.

Razmišljajući o temama, žanrovskim i stilskim raznovrsnostima, Radonjić je kako kaže, uvideo da se u svakoj od njih pronalaze naglašeni ili diskretni motivi sećanja i snova.

„Bilo da je reč o košmarnim reminiscencijama ili nostalgičnom prisećanju na nepovratno izgubljeno vreme, snovima o srećnijoj i bezbrižnijoj budućnosti ili otrežnjujućem sudaru sa neminovnom stvarnošću, svaka od izabranih predstava na estetski superioran način pokreće važna pitanja o vremenu i okolnostima u kojima egzistiramo. One su idejno višeslojne i oslikavaju mnogobrojne kontroverze i nedoumice savremenog sveta. Iz toga je proizašao i moto festivala: ‘Kaleidoskop sećanja i snova'“, stoji u obrazloženju.

Predstava „Rolerkoster“, koja je sinoć otvorila festival, donela je na scenu Šabačkog pozorišta priču o generacijskim sukobima, sučeljavanju nekih ustaljenih, tradicionalnih normi i običaja sa modernim nazorima onih koji pokušavaju da pronađu svoje mesto u haotičnom svetu novih tehnologija, ispunjenom, između ostalog, kritičkim preispitivanjima sistema vrednosti, religijskim učenjima i dogmama i identiteskim paradoksima.

Iako je cela postava dobila gromoglasan aplauz, posebne simpatije publike pobrao je, pored Dare Džokić, i Teodor Vinčić.

Režiju potpisuje Milica Kralj, a predstava je rađena po delu Jelene Kajgo.

U narednim danima, Šapčani će imati prilike da vide još četiri predstave u takmičarskom delu programa i to:

  • „Galeb“, Anton Pavlovič Čehov, režija: Milan Nešković, Narodno pozorište Sombor
  • „Što na podu spavaš“, po istoimenom romanu Darka Cvijetića, dramatizacija i režija: Kokan Mladenović, Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Gradsko dramsko kazalište „Gavela“ Zagreb, Narodno pozorište Sarajevo i MESS Sarajevo
  • „Bilo jednom na Brijunima“, tekst i režija: Kokan Mladenović, Joca Art, Milan Marić i Branislav Trifunović, u saradnji sa Centrom za kulturu Svilajnac i Bitef teatrom Beograd
  • Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, Đorđe Kosić, režija: Jug Đorđević, Narodno pozorište Beograd, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i Sterijino pozorje Novi Sad.

Po završetku festivala biće dodeljene nagrade za najbolju predstavu, za najbolju režiju, nagrada „Ljubiša Jovanović“ za najboljeg glumca, za najbolju glumicu, nagrada koja može biti dodeljena za kostimografiju, scenografiju, muziku, scenski pokret ili dramaturgiju, kao i posebna nagrada „Zalog za budućnost“ za mlade umetnike koju dodeljuje novinarski žiri.

Žiri festivala čine glumica Danica Maksimović, reditelj Božidar Bobo Đurović i makedonski glumac Robert Ristov.

Novinarski žiri čine novinarka šabačkog dopisništva RTS-a Gordana Manjenčić, novinarka kulturne rubrike Politike Borka Trebješanin Golubović i novinarka i teatrološkinja Olivera Milošević.

U čast nagrađenih u subotu 29. aprila biće odigrana predstava „Mračna komedija“ Pitera Šefera, u režiji Petra Jovanovića, Šabačkog pozorišta.

„Kaleidoskop sećanja i snova“: U Šapcu sinoć otvoreno 7. Pozorišno proleće predstavom "Rolerkoster" Ateljea 212 2
Foto: Facebook/Šabačko pozorište

Pozorište dostupno za sve

Šabačko pozorište je od ovog „Pozorišnog proleća“ pristupačno i za osobe sa invaliditetom, korisnike invalidskih kolica i drugih pomagala.

„Zahvaljujemo direktoru pozorišta Vladimiru Vasiliću i zaposlenima u Šabačkom pozorištu što su samoinicijativno učinili kulturu pristupačnom i za ovu kategoriju stanovništva. Konsultovali su naše udruženje oko zakonskih propisa o tehničkim karakteristikama, odnosno nagibu koji mora da ima rampa da bila funkcionalna, a sve ostalo, od inicijative, pa do izvodenja radova su uradili samostalno. Ovo je blistav primer kako uz malo truda i dobre volje mogu da se naprave veliki pomaci. Za neke ljude je i jedan stepenik nepremostiva prepreka, a sa ovom rampom predstave i druga dešavanja u pozorištu će biti dostupna svakom našem sugrađaninu bez diskriminacije. Ako je pristupačno nama, pristupačno je svima, od starih ljudi, trudnica, majki sa decom u kolicima i to treba da bude ideja vodilja za sve rukovodioce institucija u Šapcu“, navodi se na Fejsbuk stranici Udruženja paraplegičara mačvanskog okruga.

Izložba fotografija Jugoslava Radojevića u Šabačkom pozorištu

Izložba pozorišnih fotografija fotoreportera Jugoslava Radojevića, svečano je otvorena u ponedeljak, 24. aprila u 19.30 časova u Galeriji Šabačkog pozorišta.

U okviru postavke prikazane su fotografije nastale tokom protekle decenije. Na velikim formatima predstavljene su autorske predstave gradskog teatra u Šapcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari