Beogradski džez festival od 22. do 27. oktobra 1Foto: Pixabay

U Beogradu se od 22.do 27. oktobra organizuje 35. Beogradski džez festival, pod sloganom „Džez svetkovina“, na kome su kao glavne zvezde festivala najavljeni „Mingus Big Band“ i saksofonista i flautista Čarls Lojd, najavio je danas umetnički direktor
festivala Vojislav Pantić.

On je rekao da program u Kombank dvorani otvara „Mingus Big Band“, čiju postavu čine prvoklasni njujorški muzičari, pod umetničkim vođstvom Mingusove supruge Sju.

„Po prvi put ćemo imati priliku da čujemo repertoar proslavljenog kontrabasiste Čarlsa Mingusa u izvođenju jednog od najboljih big bendova na planeti, sedam puta nominovanog za Gremi“, izjavio je Pantić.

U okviru programa nastupiće saksofonista i flautista Čarls Lojd živa ikona džeza, jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena sa novom postavom, u kojoj zapaženu ulogu ima gitarista Marvin Sjuel.

U Domu omladine ovogodišnji program, prema rečima Pantića, predstavlja najviše domete savremenog evropskog džeza. On je naveo da će evropski džez predstaviti francuski violinista Teo Sekaldi, sa sekstetom „Freaks“, sa po dva gudača i duvača, gitarom i bubnjevima. Drugačiji sekstet „Axes“ u istom programu nudi portugalski saksofonista i kompozitor Žoao Mortagua, dok se poseban izazov festivala, prema rečima Pantića, nalazi u otkrivanju novih talenata, poput britanskog trubača Henrija Spensera, koji će u sali Amerikana nastupiti u subotu, 26. oktobra.

Pantić je dodao da se u okviru festivala slavi još jedan mali jubilej, peti put za redom se organizuje predstavljanje najtalentovanijih snaga novog srpskog džez talasa u okviru tzv. srpskog showcasea.

Među odabranim učesnicima je mladi saksofonista i kompozitor Rastko Obradović, koji će sa norveškim muzičarima predstaviti svoj prvi album. Pantić je najavio i program za obeležavanje svetskog dana džeza 30. aprila, na kome će nastupati duo postava „Azure“ koji čine Ulrih Dreksler i Peter Zirbs i jedan od ključnih srpskih džez muzičara nove generacije, lider sastava EYOT, Dejan Ilijić.

Zamenik gradonačelnika Beograda i predsednik odbora Beogradskog džez festivala Goran Vesić istakao je značaj ove manifestacije, ukazujući na njen veliki udeo u kulturnom i turističkom promovisanju Beograda. „Veliki uspeh je što smo svih ovih godina uspela da sačuvamo ovaj festival sa ciljem da popularišemo ovu muziku posebno među maldima i na taj način obezbedimo njenu budućnost u Srbiji“, rekao je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari