Beogradski mesec fotografije u 35 galerijskih prostora 1Foto: Stanislav Milojkovic

 Međunarodni festival Beogradski mesec fotografije otvoren je u UK Parobrod. Festival je otvoren izložbom odabranih projekata u takmičenju „Novi talenti 2018“.

Do 19. aprila biće predstavljeni najbolji radovi koji su pristigli na Instagram konkurs na temu „Kretanje“. Ova manifestacije inače doneće u narednih 30 dana izložbe fotografije srpskih i međunarodnih fotografa u više od 35 galerijskih i javnih prostora u Beogradu. Misija ovog festivala, koji se održava već treću godinu, jeste da pojača vidljivost srpskih fotografa i uopšte fotografije u Beogradu, ističu organizatori. „Da pokažemo ostatku sveta šta se dešava u Beogradu, jednom od najuzbudljivijih gradova u Evropi. Ali i da pokažemo Srbiji šta se dešava u svetu“, navodi se u saopštenju.

Između ostalog publika će moći da pogleda godišnju ReFoto izložbu „Identitet“ u galeriji Pro3or, koja će predstaviti sve one posebnosti koje nas razlikuju jedne od drugih, snimke na kojima je najvažnija stvar identitet predstavljene osobe. Prevedeno u fotografski jezik sve ovo znači traganje i snimanje portreta na kojima je pored uobičajenog prikaza lica, predstavljeno i okruženje u kojem snimljena osoba živi ili radi. Publika će biti u prilici da pogleda stotinu najboljih fotografija koje je selektovao žiri u sastavu: Nebojša Babić, Imre Szabo i el gvojos.

Treba pomenuti i izložbu „Rock momenti“ u Božidarcu od 31. marta do 12. aprila. Fotografije sa rok koncerata predstaviće autori Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković i Nemanja Đorđević. Već jedanaest godina „Rock momenti“ donose svoje najbolje fotografije sa aktuelnih rok koncerata u Srbiji i regionu. Posle uspešnih izložbenih postavki u toku 2017. godine, i ove godine fotografska trojka pokazuje tri različita ugla posmatranja koncertne rock scene i doživljaja fotografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari