Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa i Udruženje „Sumatra“ iz Novog Sada, uz podršku Matice srpske iz Novog Sada, Zadužbine „Miloša Crnjanskog“ iz Beograda i Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ iz Novog Sada, osnovali su manifestaciju Dani Miloša Crnjanskog koja će se po prvi put održati krajem novembra ove godine u Novom Sadu i Novom Miloševu.

U okviru manifestacije Dani Miloša Crnjanskog, a u spomen na Miloša Crnjanskog i njegovo delo, u želji da se nagrađivanjem književnih dela objavljenih na srpskom književnom prostoru da podstreka razvoju naše književnosti, Matica srpska je osnovala stalnu godišnju književnu nagradu pod imenom „Beskrajni plavi krug“, koja će se dodeljivati za najbolji roman napisan na srpskom jeziku.

Prvi mandat od četiri godine poveren je žiriju koji će raditi u sastavu: Marko Nedić, predsednik, Nebojša Lazić, Jelena Marićević, Ranko Popović i Lidija Tomić.

Zainteresovani izdavači i autori mogu da konkurišu sa romanima objavljenim od 1. novembra 2018. Rok za slanje knjiga je 1. novembar 2019. Knjige slati u pet primeraka na adresu: Matica srpska, ul. Matice srpske 1, 21000 Novi Sad, sa naznakom: za Književni konkurs „Beskrajni plavi krug“.

 

Povezani tekstovi