Za roman "Regina Panonija" Slobodanu Mandiću nagrada Zadužbine Branka Ćopića 1Foto: M. P.

Banatski pisac Slobodan Mandić i pesnici Alek Vukadinović i Selimir Radulović dobitnici su književne nagrade iz Fonda Zadužbine Branka Ćopića, a Mandić je nagradu dobio za roman „Regina Panonija“, čiji je izdavač Agora iz Zrenjanina.

Upravni odbor Zadužbine Branka Ćopića, koji čine akademici Matija Bećković, Dušan Kovačević, Goran Petrović, Milosav Tešić i dopisni član Jovan Delić, odlučio je da nagrade dodeli autorima čija dela nose visoke umetničke vrednosti a nagrade će biti uručene dobitnicima 27. aprila u Klubu SANU.

U središtu novog proznog ostvarenja Slobodana Mandića „Regina Panonija“ višeznačni pojam Panonije je stožer za raslojavanje individualnih i kolektivnih sudbina i priča, navodi izdavač. U knjizi teku dva istovremena narativna toka, istorija nestajanja i povest spasenja glavnih likova.

Slobodan Mandić je književnik, novinar, publicista. Diplomirao je na Filološkom fakultetu, na Katedri za opštu književnost sa teorijom , Beogradskog univeziteta. Rođen 1947. godine u Sutjesci, u opštini Sečanj. Savremeni je prozni pisac. Autor je više romana i zbirki pripovedaka, esejista i autor dokumentarne proze.

Dobitnik je više prestižnih nagrada iz književnosti, nagrade „Danko Popović“ za najbolju knjigu proze za 2016 god. Nagradom Matice srpske „Beskrajan plavi krug „ za najbolji roman na srpskom jeziku za 2018/2019 godinu, nagradom „ Isidora Sekul Za ić“ 2022 god. i nagradom „ Svetozar Ćorović“ za roman „Regina Panonija“ 2021 godine…

Njemu će naredne nedelje u Zrenjaninu biti posvećena tribina pod nazivom „Panonia Via Hercegovina“ u Kulturnom centru Zrenjanina.

Tribina je posvećena Mandićevom književnom opusu, koji je u svojim delima dao verne prikaze pitome i rodne ravnice isprepletane širokim ravničarskim rekama Tamišom, Tisom i Begejom.

Mandić je u svojim delima dao prikaz života u banatskim selima nastanjenim kolonistima iz Hercegovine i njihovoj emancipaciji u sredini u koju su došli. Knjiga „Zemlja priča“, Hercegovina u kojoj je sve počelo i kojoj su se uvek sve generacije banatskih hercegovaca uvek rado vraćale, zauzima posebno mesto u Mandićevoj književnosti i književnom izrazu.

Trbina se održava u Kulturnom centru u utorak, 21. februara sa početkom u 18 časova. Pored Mandića govoriće i Zoran Slavić, književnik. Moderator je urednik tribinskog programa Đorđo Prstojević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari