MAUFoto MAU Promo

Muzej afričke umetnosti u Beogradu (MAU) i u 2024. godini nastavlja sa besplatnim projektom „MAU za sve, svi u MAU“ kojim se podstiče integracija i aktivno učešće starijih osoba u programima ovog Muzeja.

Svakog prvog četvrtka u mesecu u terminu od 10 do 12 časova, kustosi Muzeja će kroz raznovrsne programe približiti stalnu postavku, tematske izložbe, različite oblasti afričke umetnosti i kulture, kao i istorijat samog muzeja i njegovu ulogu u našem glavnom gradu.

Za starije sugrađane organizovan je dvočasovni program koji uključuje prezentacije, vođenja kroz postavke i kreativne radionice.

Prvi program biće održan u četvrtak, 4. januara od 10 do 12 časova koji obuhvata temu „Afrička posuda“.

Uvodnu prezentaciju o keramici zapadne Afrike prati radionica izrade posuda od gline.

Način prijave

Program za starije osobe je besplatan. Ukoliko želite da se prijavite na neku od radionica, neophodno je da pošaljete mejl na [email protected] sa podacima: ime i prezime, kao i termin radionice, ili da se javite na fiksni telefon 011/2651-654.

Podsećamo, Muzej afričke umetnosti biće otvoren za posetioce i tokom praznika, svakog dana od 10 do 18 časova.

PROGRAM „MAU za sve, svi u MAU“ za 2024.

Četvrtak, 4. januar, 10-12 časova
AFRIČKA POSUDA

Sadržaj: Uvodna prezentacija „Keramika zapadne Afrike“ i radionica izrade posuda od gline
Opis: Upoznavanje sa tehnikama i načinima izrade keramičkih posuda u tradicionalnim zapadnoafričkim zajednicama

Četvrtak, 1. februar, 10-12 časova
VEKSILOLOGIJA U MAU

Sadržaj: Uvodna prezentacija o istoriji oslobođenja i antikolonijalne borbe na afričkom kontinentu, uloga SFRJ u njoj, praćeno igranjem memorijske igre postavljanje zastava na mapu afričkog kontinenta.
Opis: Veksilologija je oblast koja se bavi proučavanjem zastava. U okviru muzejskog programa upoznajemo se sa istorijom oslobođenja afričkih zemalja, kao i sa zanimljivostima vezanim za dizajn, izgled i promene određenih afričkih zastava kroz vreme. Kroz zajedničku, interaktivnu memorijsku igru tumačimo simbole i značenje afričkih zastava

Četvrtak, 7. mart, 10-12 časova
AFRIČKI NAKIT

Sadržaj: Uvodna prezentacija „Nakit kao ukras, lični predmet, oznaka etničkog ili kraljevskog statusa“ i radionica izrade nakita od tekstila i drugih materijala.
Opis: Raznovrsne forme nakita, koje se u Africi izrađuju od izobilja materijala, od prirodnih do industrijskih/reciklažnih, odražavajući domišljatost i kreativnost afričkih umetnika, poslužiće kao inspiracija za radionicu.

Četvrtak, 4. april, 10-12 časova
TKANINE NARODA FON

Sadržaj: Uvodna prezentacija „Boje i dezeni kao ukrasi i simboli na tkaninama naroda Fon“ i radionica dekoracije tkanine našivanjem (aplikacijom).
Opis: Afrički tekstil odlikuje izražen simbolizam motiva, koji su skoro uvek u tesnoj vezi sa predanjem i usmenom tradicijom.

Četvrtak, 9. maj, 10-12 časova
FILAFANI TKANINE NARODA SENUFO

Sadržaj: Uvodna prezentacija „Narativi na tkaninama naroda Senufo“ i radionica slikanja na platnu, po uzoru na afričke tkanine filafani.
Opis: Bojene tkanine naroda Senufo kao inspiracija za oslikavanje slikarskog platna u bašti MAU.

Četvrtak, 6. jun, 10-12 časova
MURALI – OSLIKANI ZIDOVI

Sadržaj: Uvodna prezentacija „Tradicija oslikavanja zidova kuća u zapadnoj i južnoj Africi“ i radionica slikanja u bašti Muzeja.
Opis: Nekada su zidovi kuća u Africi bili poput slikarskog platna – oslikavani su raznobojnim cvetnim, geometrijskim i drugim motivima.

Četvrtak, 4. jul, 10-12 časova
MANKALA – DRUŠTVENA IGRA

Sadržaj: Uvodna prezentacija o običajima i verovanjima vezanim za mankalu, kao i stilovima izrade tabli, praćeno učenjem pravila društvene igre i igranjem.
Opis: Mankala se igra u paru, pravila se lako uče, ali nije lako i pobediti! Igra se na tabli sa pionima (obezbeđuje MAU).

Četvrtak, 1. avgust, 10-12 časova
AFRIČKI PEJZAŽ

Sadržaj: Uvodno vođenje po stalnoj postavci Muzeja i razgovor o afričkom pejzažu uz film „Dolinom reke Niger“, nakon čega sledi radionica slikanja u bašti Muzeja.
Opis: S obzirom na to da je najveći deo kolekcije Pečar vezan za zemlje kroz koje protiče reka Niger, izabraće se jedan od brojnih predmeta iz stalne postavke kao predložak za slikanje u bašti.

Četvrtak, 5. septembar, 10-12 časova
SEĆANJE NA ETIOPIJU – FIGURE BETA IZRAEL

Sadržaj: Uvodna prezentacija dočarava život zajednice Beta Izrael, u Etiopiji, nakon čega sledi radionica izrade glinenih figura.
Opis: Žene zajednice Beta Izrael kreirale SU posebnu formu keramičkih figura sa motivima ptica, životinja i ljudi. Figure su ujedno i sećanje na život u Etiopiji nakon preseljenja u Izrael.

Četvrtak, 3. oktobar, 10-12 časova
TURBANI

Sadržaj: Uvodna prezentacija približava turban kao odevni predmet u Africi, od tradicionalnog oglavlja do modnog ukrasa i simbola identiteta. Nakon uvoda u temu sledi demonstracija različitih stilova vezivanja turbana od afričkih tkanina.
Opis: Polaznici će se upoznati sa ovom praksom ukrašavanja glave koja je veoma rasprostranjena u Africi, sa tipom tkanine koji se za to koristi i naučiće nekoliko različitih stilova vezivanja turbana.

Četvrtak, 7. novembar, 10-12 časova
FRAGMENTI SEĆANJA

Sadržaj: Uvodni deo sastoji se iz tematskog vođenja kroz tekuću izložbu savremene umetnosti na postavkama Muzeja, i biće praćeno radionicom pravljenja kolaža od fragmenata novinskih i drugih papirnih isečaka.
Opis: Uz pripremljene kopije arhivskog materijala, kao i novinskih isečaka, učesnici će, inspirisani radovima angolskih umetnika, napraviti kolaže koji se zasnivaju na ličnom i kolektivnom sećanju.

Četvrtak, 5. decembar, 10-12 časova
KALENDAR SA AFRIČKIM MOTIVIMA

Sadržaj: Uvodna prezentacija stavlja u fokus muzejski predmeti, likovne motive i prizore iz Afrike na fotografijama, kao osnovu za radionicu izrade stonih kalendara sa afričkim motivima.
Opis: Muzejski predmeti, likovni motivi i prizori iz Afrike na fotografijama biće izvor inspiracije za sve učesnike da naprave originalni stoni kalendar u susret 2025.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari