Besplatna projekcija filmova studenata II i IV godine FDU 1Foto: Pixabay/Bru-nO

Katedra Montaže Fakulteta dramskih umetnosti organizuje besplatnu projekciju filmova studenata III i IV godine, sutra sa početkom od 19.30 u Sali 6 bioskopa Cineplexx u TC Ušće.

„Ovo je tradicija koju smo započeli prethodne godine, kad smo obeležili 50 godina rada Katedre, u saradnji sa našim partnerima iz Cineplexx lanca bioskopa, koji su na taj način i pokrovitelji događaja, i sa kojima je dogovoreno da se partnerstvo nastavi i u budućnosti.Ove godine, predstavljamo pet reprezentativnih filmova studenata Montaže, koji su se po prvi put našli u ulozi kompletnih autora (kreatora priče i/ili scenarija, reditelja i montažera). Filmovi su realizovani u saradnji sa studentima drugih katedara našeg fakulteta“, navodi se u saopštenju Katedre Montaže FDU.

Može se reći da je nit koja povezuje ove filmove tema odrastanja, koja je obrađena na veoma različite načine. Od poetskog pristupa u filmu o dve sestre „Kao ti“, Nede Živanović, preko neobičnog prijateljstva mlade gotičarke i pokojnog pevača narodne muzike u filmu „Ljubavna pesma“, Vasilija Vujčića, do realističnog prikaza konkretnog trenutka odrastanja u „Zemlji čuda“ Mirka Pantelića, ili naučne fantastike smeštene u blisku budućnost u filmu „Ina“, Ane Lukač. Ovi filmovi su nastali kao ispitna vežba studenata III godine, a mentori su bili prof. Snežana Ivanović i doc. Stevan Filipović.

Besplatna projekcija filmova studenata II i IV godine FDU 2
Foto: FDU

Na kraju publiku očekuje jedan od interaktivnih filmova koji rade studenti IV godine pod mentorstvom prof. Miodraga Medigovića, „Dijagnoza“, autora Damjana Paunkovića, inače dobitnika nagrade „Slavko Vorkapić“ za najboljeg studenta na Katedri montaže u 2022. godine, autora filma „Šapa“ koji je bio prikazivan na brojnim festivalima.

U četvrtak će gledaoci biti u prilici da pogledaju dva „toka“ priče ovog interaktivnog filma. Film će biti dostupan na online platformi, gde će gledaoci moći da sami isprobaju sve tokove i krajeve ove filmske priče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari