Betovenov maraton u Dortmundu nagrađen desetominutnim stajaćim ovacijama, repriza 26. juna u Novom Sadu 1Foto: Promo/ Marko Đoković

U megaprojektu pripremanom četiri godine, učestvovali su prvi put zajedno Dortmundska i Beogradska filharmonija, kojima je dirigovao zajednički šef-dirigent Gabrijel Felc, čuveno delo izvela je 200 muzičara – dve filharmonije pojačali su hor Slovačke filharmonije i solisti Ana Maleša Kutni, Mihael Zelinger, Jang Vo Kim i Robert Bork.

Betovenov maraton – prvo javno izvođenje svih devet simfonija čuvenog nemačkog kompozitora Ludviga van Betovena u jednom danu, sa dve filharmonije i jednim dirigentom u nedelju uveče u Koncertnoj sali u Dortmundu nagrađen je desetominutnim stajaćim ovacijama publike.

U ovom muzičkom megaprojektu, pripremanom četiri godine – zbog pandemije virusa korona odložen je 2020, u Betovenovoj godini u kojoj obeleženo dva i po veka od njegovog rođenja, učestvovali su prvi put zajedno Dortmundska i Beogradska filharmonija, kojima je dirigovao zajednički šef-dirigent Gabrijel Felc.

Deveta simfonija na scenu u Dortmundu izvela je 200 muzičara – dve filharmonije pojačali su hor Slovačke filharmonije i solisti Ana Maleša Kutni, Mihael Zelinger, Jang Vo Kim i Robert Bork.

Ovo je bilo prvo gostovanje Beogradske filharmonije u Dortmundu, čiji će filharmoničari prvi put nastupiti u Srbiji na „reprizi“ Betovenovog maratona 26. juna u Novom Sadu i Petrovaradinskoj tvrđavi, na kojoj će na besplatnom koncertu biti izvedena Deveta simfonija sa „Odom radosti“ u završnici.

– Imali smo jedinstvenu priliku da čujemo dva stilski potpuno različita orkestra. Lična karta Beogradske filharmonije je snažna ekspresija, davanje i energija, a Dortmundsku filharmoniju krasi izuzetna stabilnost i umetnost kontrole. Muzičari su sjajno sarađivali, svirajući rame uz rame i deleći pultove. Iako su se složili da su pripreme zahtevale veliki napor, podelili su ogromnu radost zajedničkog sviranja koja je bila veoma opipljiva, pogotovo prilikom prvog susreta na generalnoj probi u Koncerthausu. Već su do sada podelili jedno značajno i jedinstveno iskustvo, a do Novog Sada i tamošnjeg maratona postaće veliki prijatelji – izjavila je za Danas Jelena Milašinović, menadžerka za odnose s javnošću Beogradske filharmonije.

Iz BGF su posle koncerta u Dortmundu saopštili da je „Betovenov maraton ne samo najveći događaj u svetu klasične muzike ove godine, već da uspostavlja i svojevrsni rekord u celokupnoj istoriji muzičkog izvođaštva, uz šampiona Gabrijela Felca, koji je dirigovao više od sedam sati“.
Maestro Felc je u BGF proglašen za „ultramaratonca“.

– Jako sam srećan, ideja je uspela, publika je reagovala fantastično, a posebno mi je drago što je Beogradska filharmonija imala ovako uspešan debi u Dortmundu. Čestitke svim kolegama na velikom uspehu. Ovo je najveći projekat u mom životu, pripremio sam se na veliki napor, ali mogu da kažem da mi je bilo lakše nego što sam očekivao – izjavio je dirigent Felc posle dortmunskog maratona, prenosi BGF.

U ovoj muzičkoj kući ističu da su „stajaće“ ovacije pratile svaki od pet koncerata koji su održali filharmoničari.

Beogradski i dortmundski orkestar naizmenično su svirali po dve simfonije, a Devetu simfoniju izveli su zajedno – Grandiozni finiš – sedamdeset minuta maestralne muzike držalo je publiku bez daha.

Kulminacija je bila „Oda radosti“ 39;, koja je publiku podigla na noge, saopšteno je iz BGF posle prvog maratona u Dortmundu.

Duh rođenog Evropljanina

– Odlaganje Betovenovog maraton na dve godine dalo nam je šansu da ovaj projekat postane deo još veće ideje: Novi Sad, srpski partnerski grad Dortmunda, evropska je prestonica kulture 2022. Betoven maraton će 26. juna biti završen evropskom himnom na Šilerovu „Odu radosti“ kao muzička poruka za mir i živo prijateljstvo među narodima…

– Time još jednom postaje jasno da kultura može i treba da interveniše, gradi mostove i povezuje ljude: preko granica i uprkos prošlosti koja nije oslobođena sukoba. U tom smislu, takođe želimo da damo mali doprinos društvenom razvoju i međunarodnom razumevanju. Okupljanjem više od 250 muzičara iz Nemačke, Srbije i Slovačke, pokazujemo da pripadamo jedno drugom – u duhu rođenog Evropljanina Ludviga van Betovena – poručio je dirigent Gabrijel Felc preko zvaničnog sajta Dortmundske filharmonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari