BFI - Jedno od retkih mesta za nastup na sceni 1

Zagrevanje za „punoletni“ 18. Beogradski festival igre, koji se otvara u martu, počelo je sinoć na Velikoj sceni JDP-a video konferencijom na kojoj su učestvovali direktori i umetnici više igračkih trupa iz Njujorka, Havane, Budimpešte, Majnca. Većina njih su učesnici ovogodišnjeg BFI, a njihov beogradski „video“ domaćin bila je Aja Jung, osnivač i direktor Festivala.

Iskustvo pandemije virusa korona i njene posledice po svet igre bile su glavne teme ovog video-druženja u kome su učestvovali i beogradski i novosadski novinari.

Korona je, kako se čulo, zaustavila prošlogodišnju umetničku sezonu u celom svetu, u čijem većem delu pozorišta neće raditi ni tokom ovog proleća, otežala je pripreme novog repertoara, normalan život i rad trupa, pa i samo održavanje igračke kondicije.

Uz ocenu da je „za kulturu i umetnost virusna situacija teška“, ispostavilo se da će 18. BFI biti jedno od retkih mesta na svetu gde će strane trupe, posle dužeg vremena, ponovo biti na okupu i imati priliku da nastupaju na sceni.

Danijel Ubriht, prvak Njujork siti baleta, čiji je nastup na 17. BFI prošle godine u martu otkazan dan pred gostovanje u Novom Sadu i Beogradu, potvrdio je da će redovna sezona u njegovoj matičnoj kući u Njujorku početi tek 21. septembra, a da će najavljenih šest premijera biti izvedeno tokom jeseni i iduće zime.

Prema njegovim rečima, novi repertoar priprema se u vanrednim, gotovo nemogućim okolnostma, a igrači vežbaju često u neadekvatnim salama, uključujući kuće i stanove.

Posle podsećanja na dramatično prošlogodišnje „korona“ otkazivanje prvog gostovanja Njujork siti baleta u Srbiji, u koje se uključio i Peter Ertl, direktor Nacionalnog teatra za igru iz Budimpešte, gde je najčuvenija njujorška trupa imala poslednju predstavu 2020, razgovaralo se i o novim planovima.

Pre svega o najavljenom gostovanju Njujork siti baleta 6. marta u Novom Sadu i dan kasnije u Beogradu, koje bi trebalo da bude uvertira u zvanično otvaranje 18. BFI 20. marta.

Karte za ovo gostovanje su već rasprodate, pogotovo što su mnogi sačuvali ulaznice od prošle godine sa otkazanih predstava.

– Svi smo jako uzbuđeni. U ovom periodu veoma je teško okupiti  sve zajedno, ali mi imamo odličan tim – igrače i ljude koji se trude da vrate magiju bar na jedno veče u teatru, da zaboravimo na virus korona, da uživamo u plesu, inspiraciji, lepoti, muzici. Nedostaje nam to već skoro godinu dana, ali srećni smo da sada dovodimo grupu neverovatnih igrača da izvedu specijalni performans. Mislim da će u našoj predstavi svako naći nešto po svom ukusu. Ovom predstavom reprezentujemo Njujork, ali još više američku plesnu scenu – poručio je Ulbriht.

Njegove kolege iz trupe – Antonina i Denis Drozdjuk, takođe dele Ulbrihtovo uzbuđenje zbog gostovanja u Srbiji. Ovaj plesni i bračni par objasnio je da je iza sebe ostavio „težak period kad je zbog korone sve bilo zatvoreno, pa su vežbali u kući, ali da je sad situacija nešto bolja“.

Prema rečima direktora trupe Malpso iz Havane Fernanda Saeza, koja će na 18. BFI imati tri predstave, situacija na Kubi „sada je dosta dobra“.

– Međunarodna turneja nam je bila otkazana, ali sada ponovo radimo. Igrači rade vrlo naporno, svi vežbaju i ulažemo trud da se okupimo svi zajedno sledećeg meseca. Istina je da je još uvek teško, ali ima pomaka, tu je i vakcinacija i to je ohrabrujuće – rekao je Saez, zahvalivši se BFI „na svemu što čini da odbrani ples i održi scenu živom i u ovim teškim vremenima“.

Hone Dorman, direktor trupe Tanc Majnc, koja deluje pri Državnom teatru u Majncu, izjavio je da je ovoj umetničkoj kući čast da učestvuje na 18. BFI.

– Naša istaknuta članica već osam godina je Bojana Mitrović. Radoznali smo da vidimo njenu i vašu zemlju i radujemo se kontaktu sa vašom publikom – naglasio je Dorman, dok je Bojana Mitrović rekla da je „veoma uzbuđena zbog prvog nastupa u Srbiji od odlaska iz zemlje. Ovu trupu očekuje i francuska turneja.

Ljubomorni na BFI

– Budimpeštanska pozorišta žive iza scene, ali nema predstava za publiku. Sve je zatvoreno. Trenutno smo ljubomorni na BFI jer, nažalost, naš Budimpešta dens festival ovog proleća ne može da se održi. Zbog aktuelne situacije sa koronom morali smo da ga odložimo za jesen. Očekujemo da će vakcinacija građana ubrzati otvaranje pozorišta – poručio je Peter Ertl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari