Incident na koncertu o kojem bruji internet: Ko je Bibi Reksa - pop zvezda albanskog porekla koju je fan gađao telefonom 1Foto: EPA/CAROLINE BREHMAN

Godinama unazad sve je jača scena svetskih pop pevačica, poreklom sa prostora juga Balkana, prvenstveno Kosova i Albanije. Jedna od njih je i Bibi Reksa.

Široj javnosti, barem na našim prostorima, ostaće verovatno upamćena posle incidenta koji se desio na njenom nastupu pre nekoliko dana. Ova američka pevačica albanskog porekla pogođena je telefonom u glavu tokom koncerta u Njujorku.

Za vreme nastupa u klubu “Pier 17”, dok je plesala i izvodila jednu od svojih numera, okrenula se ka publici i rukama navodno napravila simbol albanskog orla. Nije prošlo ni dve sekunde, već je telefon jednog od fanova poleteo ka njoj.

Rezultat svega, fan koji to verovatno više nije, je uhapšen i osumnjičen za napad, dok se ona kasnije oglasila na svom Instagramu, sa slikom, malo većim podlivom iznad oka i rečenicom “Dobro sam”. U samoj izjavi optuženog ne pominje se nikakav orao i Velika Albanija već, kako je rekao, delovalo mu je zabavno da proba da je pogodi.

Bibi je rođena kao Bleta Redža, u Bruklinu 1989. godine, od oca Flamura i majke Bukurije. Otac je rođen u današnoj Severnoj Makedoniji, dok majka vuče poreklo iz te bivše jugoslovenske republike. Oboje su se u mladosti bavili muzikom, pa je Bibi povukla od njih svoj talenat. Inače, njeno ime na albanskom znači pčela, otud i nadimak Bibi, koji se tako transkribuje, a ne Bebe kako ponekad izveštavaju mediji o njoj ovde.

U velikim biografskim pričama o mladim kantautorkama koje dolaze do slave, često se izostavi onaj deo mukotrpnog rada kad te iste autorke stvaraju pesme za druge poznatije pevače i pevačice. Pa tako je Bibi prvi veliki uspeh doživela sa pesmom koju su izvodili Rijana i Eminem, “Monster”, za koju je dobila zasluge kao autorka.

Još kao tinedjžerka je osvojila nagradu za “Najboljeg tinedjž tekstopisca”, a u tom periodu je blisko sarađivala sa zvezdom osamdesetih, Samantom Foks, koja joj je bila mentorka.

Paralelno je gradila karijeru pišući pesme za druge, ali i kao pevačica. Dok su njene pesme pevali Nik Džonas i Selena Gomez, ona se zaletala da osvoji širu publiku. Prvo gostovanjem na pesmi “Me, Myself and I”, a onda i sa “I Cant Stop Drinking About You” I “The Way I Are”, kao i saradnjom sa prominentnim didžejevima moderne elektronske muzike.

Bibi ima dijagnozu bipolarnog poremaćaja. Glasno podržava LGBTQ zajednicu, a za sebe kaže da je fluidne seksualnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari