Biblioteka u Čačku raspisala konkurse za najbolji esej o Disu i Nagradu Mladi Dis 1Foto: Pixabay/Sakurayim

Gradska bilbioteka „Vladislav Petković Dis“ u Čačku raspisala je danas konkurse za Nagradu „Mladi Dis“, koja se dodeljuje za prvu pesničku zbirku, za najbolji esej o stvaralaštvu pesnika čije ime Biblioteka nosi i za literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola.

Konkursi su otvoreni do 20. aprila, rezultati će biti objavljeni najkasnije do 27. maja, a nagrade će biti uručene krajem maja, na završnoj 56. manifestaciji „Disovo proleće“ koju Bilioteka organizuje svake godine u čast pesnika Vladislava Petkovića Disa koji je rođen u selu Zablaće kod Čačka.

Svi radovi koji se šalju na konkurse potpisuju se šifrom i šalju u tri primerka, a rešenje šifre se dostavlja u posebnom kovertu uz rukopis, ističe se u saopštenju Biblioteke.

Pravo učešća na konkursu za esej o Disovom stvaralaštvu imaju mladi književni kritičari, studenti, postdiplomci i učenici.

Tročlani stručni žiri će odabrati tri najbolja rada čije autore Biblioteka novčano nagrađuje.

Konkurs za Nagradu „Mladi Dis“ raspisuje se za prvu pesničku zbirku sa najmanje 30 pesama, napisanu na srpskom jeziku, autora do 31 godine.

Autoru najboljeg rukopisa, po odluci tročlanog stručnog žirija, pripada plaketa „Mladi Dis“ i pravo da mu Biblioteka objavi prvu pesničku knjigu u ediciji „Tokovi“.

Konkurs za literarne radove učenika srednjih i osnovnih škola raspisan je u dve kategorije – za poeziju ili kraći prozni sastav, do jedne kucane strane.

Tema literarnih radova je slobodna, a pravo učešća imaju učenici škola na području Moravičkog okruga koga čine Čačak, Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica.

Tri najuspešnija literarna rada iz svake oblasti, prema oceni stručnog žirija, biće nagrađena i objavljena u listu „Disovo proleće“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari