Bitefovski zaokret u dionizijskom ambijentu 1Foto: Marina Ilić

Bitef teatar će ubuduće biti čvršće povezan sa Beogradskim internacionalnim teatarskim festivalom pa će na repertoaru ovog pozorišta bitefovske predstave biti tokom cele godine.

Realizacija novog koncepta je poverena Jeleni Bogavac, dramaturškinji Bitef teatra, i Filipu Vujoševiću, dramaturgu Bitefa, a intenzivniji rad na njegovom sprovođenju počeće 3. marta 2019, na 30. rođendan Bitef teatra, saopšteno je na konferenciji za novinare u dionizijskom ambijentu Bačkih Vinograda Vinarije Tonković.

Predlog za transformaciju dao je Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, podsetivši da je to bila nikad do kraja sprovedena misija Mire Trailović – „da Bitef teatar postane platforma za razvoj novih pozorišnih tendencija na lokalnoj sceni tokom cele sezone“. Medenica je pojasnio da redefinisanje Bitef teatra podrazumeva umrežavanje festivalskog programa Bitefa s repertoarom teatra u pogledu izbora tema, poetika, autora.

– Jedna od glavnih linija novog koncepta biće ambicioznije predstave u umetničkom, društvenom i produkcionom smislu, koje bi u Beogradu radili neki od istaknutih reditelja ili koreografa – učesnika i gostiju Bitefa – rekao je Medenica, dodajući da ova manifestacija ima kontakte da te predstave plasira na gostovanjima u regionu i u svetu. – Važan deo biće i kontinuirani rad s domaćim mladim umetnicima na njihovim projektima koji estetski i društveno pripadaju bitefovskim tendencijama, a to treba da dovede do progresivne, emancipatorske transformacije domaće scene savremenog pozorišta i plesa – poručio je Medenica.

– Približavanje Bitef teatra svom starijem bratu – Bitef festivalu neće biti lako, ali je izazov i obaveza – istakao je Miloš Latinović, direktor Bitefa i Bitef teatra, dodajući da se od Jelene Bogavac i Filipa Vujoševića očekuje da budu kreatori novog programa, ali da je u to uključena i Jelena Kajgo koja vodi Bitef dens kompaniju. Filip Vujošević je kazao da će se raditi na povezivanju važnih stranih autora, ne samo iz regiona, nego i iz sveta, sa našim glumcima i drugim pozorišnim umetnicima, kako bi se publici ponudile bitefovske predstave tokom godine sa četiri do pet premijera.

– Napokon je Bitef teatar u prilici da može da ostvari svoju pravu poziciju, umetničku i društvenu. – rekla je Jelena Bogavac. – Mi nećemo izmisliti novi pozorišni žanr, ali smo sadržajno dobili pametan input. Nastojaćemo da poraste cvet kakav je Mira Trailović zasadila – dodala je. Pred Bitefom su i učešće u „Evropskom projektu Balkon“, koji će se odigrati istog dana, 10. novembra, u 16 sati na balkonima ili ispred zgrada nekih od vodećih teatara Starog kontinenta. Tog dana, na godišnjicu završetka Velikog rata biće pročitan Manifest o kome će se javno debatovati u otvorenim gradskim prostorima ispred pozorišta i simbolički proglasiti Evropska republika. Bitef će i ove godine organizovati donatorsku večeru s aukcijom umetničkih dela a njen domaćin će biti Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji. Ovo je „tranziciono -slavljenička“ godina Bitefa istaknuto je na konferenciji imajući u vidu temeljnu reformu Bitef teatra, ali i ogromna postignuća Bitefa u poslednjoj deceniji, što je kulminiralo s ovogodišnjim 52. izdanjem „Svet bez ljudi“ koje je izazvalo najveće interesovanje gledalaca, stručne javnosti i medija. Utoliko i pres održan u vinogradima, kako je zapazio Medenica, uopšte nije neobičan izbor, a to dobro znaju oni koji prate njegova predavanja iz istorije pozorišta na Fakultetu dramskih umetnosti. – Ovo je jedan potpuno dionizijski ambijent pošto bog koji štiti sve ovo oko nas i bog koji štiti nas pozorišne ljude je Dionis. I u to ime živeli! – nazdravio je Ivan Medenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari