Bliskost na poklon 1Foto: Zaječarsko pozorište, Tatjana Galić Zetović

U nedelju, 2. februara navršiće se ravno 73 godine od kada je u tadašnjem Oblasnom narodnom pozorištu u zgradi nekadašnjeg Esnafskog doma u Zaječaru, na sceni novog profesionalnog pozorišta, odigrana prva predstava.

Bila su to „Žita cvetaju“ Jurija Mokreva. Za više od 70 godina postojanja i uspešnog rada pozorište u Zaječaru koje nosi ime Zorana Radmilovića, uprkos brojnim problemima sa kojima se susretalo kroz decenije postojanja, spada u naznačajnije institucije kulture na istoku Srbije.

Ovo je pozorište inicijator osnivanja Susreta profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, u njemu se odvijaju i pozorišni festivali: Dani Zorana Radmilovića i „ZajeČAR“, Međunarodni pozorišni festival za decu.

Od marta 2018.godine pozorište je sastavni deo Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, čime se proširuje delatnost ove kulturne institucije.

Zaječarsko pozorište povodom dana pozorišta svojoj publici poklanja predstavu Bliskost koju je po tekstu Patrika Marbera prošle godine režirala Snežana Udicki. Besplatne karte za predstavu koja će biti igrana u ponedeljak u 20 sati, mogu se preuzeti na blagajni pozorišta.

Prva ovogodišnja premijera, kako najavljuju u zaječarskom pozorištu, biće odigrana 11. februara. Komad Žorža Fejdoa Idem u lov biće 427 premijera teatra u Zaječaru.

Režira je Miloš Radaković, a igraju Vujadin Milošević, Ana Bretšnajder, Miloš Đuričić, Jelena Rajić, Gabrijel Bećarević, Predrag Grbić, Sanja Nedeljković i Branislav Mijatović.

Ovaj duhovit i dinamičan komad Fejdoa koji je inače,veliki majstor komičnih zapleta, već je dva puta postavljan u zaječarskom teatru. Prvi put 1966. godine, kada ga je režirao Milan Bogosavljević, a drugi 1989. godine, u režiji Stevana Žigona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari