Bliskost u Zaječaru povodom Svetskog dana pozorišta 1

Kad sam uvideo da je pozorište zasebna zemlja, jedna velika teritorija koja obuhvata čitav svet, u meni se začela ideja koja je istovremeno oličavala slobodu: ne moraš da se udaljiš niti da odeš sa mesta na kojem se nalaziš, ne moraš da trčiš niti da se pomeraš.

Tamo gde postojiš ti, postoji i publika. Tamo su kolege čije prisustvo ti je potrebno. Tamo, izvan tvoje kuće, imaš svakodnevnu stvarnost, neprozirnu i neprobojnu. Stoga iz svoje prividne nepomičnosti radiš da bi stvorio najveće od svih putovanja, da bi ponovio Odiseju, putešestvije argonauta: ti si nepomični putnik koji neprestano ubrzava gustinu i čvrstinu svog stvarnog sveta. Ti putuješ ka trenutku, ka trenu, ka neponovljivom susretu koji se odigrava pred onima koji su slični tebi – deo je poruke Karlosa Seldrana, režisera, dramskog pisca i pozorišnog pedagoga sa Kube, koja će večeras povodom Svetskog dana pozorišta biti pročitana u NP Timočke Krajine Zoran Radmilović.

Potom će Nataša Petrović, Ana Bretšnajder, Miloš Tanasković i Miloš Đuričić, glumci jedinog profesionalnog pozorišta u Timočkoj Krajini izaći na scenu i odigrati Bliskost Patrika Marbera koju je režirala Snežana Udicki. Bliskost je inače prva premijera u ovogodišnjoj sezoni.

„Bliskost je osim publike u Zaječaru videla i ona u Negotinu, a 10. aprila igraćemo je u Zvezdara teatru u Beogradu“, kaže za Danas direktor NP Timočke Krajine Zoran Radmilović – Centar za kulturu Vladimir Đuričić, od koga saznajemo da je počela priprema nove predstave Mačak u čizmama po tekstu i u režiji Spasoja Ž. Milovanovića. Uloge su poverene Predragu Grbiću, Vujadinu Miloševiću, Sanji Nedeljković, Ireni Stanković, Branislavu Mijatoviću, Gabrijelu Bećareviću i Viktoriji Arsić. „Premijernim izvođenjem ove predstave, 18. aprila biće otvoren 10. međunarodni pozorišni festival za decu ZajeČAR, koji će i ove godine imati međunarodnu dimenziju, učestvovaće predstave iz Hrvatske, Bugarske, Francuske, Srbije, a posebno interesantno je da će gostovati i i predstava iz Kine. Oko Đurđevdana, na Festivalu romske kulture premijerno će biti izvedena predstava Đelem, đelem u kojoj će osim glume biti i dosta igre. Realizuje se sa Udruženjem Roma Zaječar, režiser je Žoro Ivanov iz Bugarske, a uloge će tumačiti naturščici iz zaječarskog Udruženja Roma“, navodi Đuričić.

Vrlo brzo krenuće i rad na predstavi Trojanke u režiji Nebojše Bradića, koja se radi u koprodukciji sa NP Republike Srpske i NP Priština, sa kojima zaječarski teatar ima potpisane sporazume o saradnji. Trojanke će premijerno biti izvedene u avgustu na Romulijani u okviru Antika festa. „Prošlogodišnji pozorišni festival Dani Zorana Radmilovića bio je najbolji u tradiciji dugoj bezmalo tri decenije i podigao je standarde kvaliteta, tako da je na nama da se potrudimo da ovogodišnji bude još bolji“, završava direktor Đuričić, dodajući da se sa pripremama već kreće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari