Bojan Suđić: Svi mi, i na sceni i u publici, osećamo se kao čuvari Svetog grala 1Foto: Nebojša Babić

Verovatno nijedan događaj u istoriji posle Potopa nije imao takvo dejstvo na svakoj tački globusa kao korona.

Svi ostali ovogodišnji događaji, pa čak i politički, bitno su povezani sa pošasti koja je toliko promenila uobičajene živote milijardi ljudi, iako se i dalje više umire od drugih uzročnika nego od kovida. Shvatili smo koliko je krhka naša civilizacija, kada je panika u najrazvijenijim zemljama dovela do redova i tuča zbog toalet papira. U prvom naletu izgledalo je poput sloma Matriksa – užurbani svet je najednom stao, i dobio priliku da se bar za trenutak zagleda u svoju suštinu i smisao. Nemati ono što se do juče imalo i ne moći ono što se moglo, najdramatičnije je pogodilo najbogatije. Mi smo slične, pa i gore vrste odricanja već ozbiljno vežbali ranije, pa mi se čini da smo se u ovim okolnostima čak i dobro držali. Posle svega, najvažniji događaj ove godine će biti – kada se ona završi, i neki novi optimizam pokrene svet – kaže na pitanje o događaju godine koji je obeležio svet i nas dirigent Bojan Suđić, profesor FMU, šef dirigent Simfonijskog orkestra RTS-a.

– Svi oni koji su osetili potrebu i neminovnost da u opštoj katastrofi sebe podrede drugima, pa i po najvišoj ceni, svakako su planetarne ličnosti godine. Prednjače zdravstveni radnici, i koliko god to puta ponovili – treba još ponavljati. Ne zaboravimo ni sve one koji su makar i malo doprineli da se i dalje osećamo kao ljudi, koji mare za svoje bližnje. Opšta trka za ekonomskim prosperitetom marginalizovala je sva ostala pitanja, a da li dovoljno gradimo sopstveni duh i civilizacijske vrednosti, ili težimo samo što ugodnijem životarenju? – pita se Bojan Suđić odgovarajući na pitanje ko su ličnosti koje su obeležile godinu za nama.

– Muzika je jedna od najpogođenijih oblasti kulture, jer je velika većina koncerata i predstava u svetu – otkazana. Umetnost i emocije koje nastaju u direktnom kontaktu izvođača i publike ne mogu da se zamene interesantnim video-klipovima i slušanjem studijskih snimaka, kao što ni sastanak preko zuma ne zamenjuje ni izbliza živi kontakt. Svi muzičari su toga svesni, pa koriste svaku priliku za nastup, bilo gde i bilo kako. Naša umetnička muzička scena, na moje veliko zadovoljstvo, obiluje i talentom i energijom. BEMUS je uspeo da lestvicu kvaliteta održi na iznenađujuće visokom nivou, pa čak i da bolje komunicira sa širom javnosti od mnogih prethodnih… Održani su i Nomus, Džez festival, Bunt, Noć muzike, brojni koncerti mimo festivala… i svi mi, i na sceni i u publici, osećamo se kao čuvari Svetog grala, pa je svaki nastup zaista nezaboravan. I – jedva čekamo da ponovo nastupamo pred punim salama… – ovako godinu koja se bliži kraju kad je reč o klasičnoj muzici ocenjuje Danasov sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari