Koncert „Bon-Beograd“ Simfonijskog orkestra RTS, u okviru koga će biti izvedena savremena kompozicija „Stiks“ za violu, hor i orkestar Gije Kančelija i Koncert za klavir i orkestar broj 2, u c-molu Sergeja Rahmanjinova, biće održan večeras od 20 sati u Kolarčevoj zadužbini. Kao solista na violi u delu inspirisanom podzemnom rekom iz grčke mitologije posle višegodišnje pauze nastupiće Dejan Mlađenović, dok će solista Rahmanjinovog koncerta biti pobednik prvog međunarodnog Betoven takmičenja u Bonu, Henri Sigfridson.

Koncert „Bon-Beograd“ Simfonijskog orkestra RTS, u okviru koga će biti izvedena savremena kompozicija „Stiks“ za violu, hor i orkestar Gije Kančelija i Koncert za klavir i orkestar broj 2, u c-molu Sergeja Rahmanjinova, biće održan večeras od 20 sati u Kolarčevoj zadužbini. Kao solista na violi u delu inspirisanom podzemnom rekom iz grčke mitologije posle višegodišnje pauze nastupiće Dejan Mlađenović, dok će solista Rahmanjinovog koncerta biti pobednik prvog međunarodnog Betoven takmičenja u Bonu, Henri Sigfridson. Simfonijskim orkestrom RTS dirigovaće Bojan Suđić.
– U vreme kad je naručen, „Stiks“ je trebalo da bude rekvijem. Kačeli je, međutim, stvorio kompoziciju „punu duše“ čiji je tekst na gruzijskom jeziku, koji je zapravo potka i suština komada – rekao je Dejan Mlađenović na jučerašnjoj konferenciji za novinare, dodajući da je, sa obzirom na to da je reč o modernom komadu i uloga soliste veoma zahtevna.
Gostovanje pijaniste iz Finske rezultat je saradnje Beograda i Betoven takmičenja. Henri Sigfridson, kome je ovo treći nastup u Kolarčevoj zadužbini, istakao je da je na prošlogodišnjem takmičenju u Bonu učestvovalo više od 100 kandidata iz sveta, a da je žiri bio sastavljen od proslavljenih umetnika i pedagoga iz sveta muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari