Branislav Jerković iz Srpskog narodnog pozorišta dobitnik Nagrade „Predrag Peđa Tomanović“ 1Branislav Jerković, foto: Srđan Doroški / Serbian National Theatre / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

Zahvaljujući ulogama Edipa u Mažerijevoj „Slepoj mrlji“ i naslovnoj ulozi u „Magbetu“, glumac Srpskog narodnog pozorišta Branislav Jerković dobio je nagradu „Predrag Peđa Tomanović“, koju dodeljuje istoimena Zadužbina čiji su osnivači roditelji Milena i Milorad Tomanović, prenosi Nova.rs.

Nagradu je dobio i Dejan Maksimović, najbolji diplomirani student master studija glume na srpskom jeziku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Borisa Isakovića.

Žiri u sastavu: Valentin Vencel, glumac i direktor Novosadskog pozorišta, Nataša Gvozdenović, pozorišna kritičarka i Predrag Štrbac, reditelj, doneli su odluku da upravo ovu značajnu nagradu u 2022. godini, ponese Branislav Jerković jer je, kako navode, „uspešno odgovorio na izuzetno velike zahteve koji su pred njega postavile same uloge i njihov značaj u povesti dramske literature i izazovnost njihove interpretacije”.

Nagrada koja nosi ime Predraga Tomanovića ostaje trajno posvećena glumcima njegovog duha, njegove osećajnosti i zaigranosti, svim onim vrsnim igračima koji će, i u vremenima posle svih odsanjanih snova, nastaviti, započeti njegov pozorišni san, san pred stvarnošću. Svrha Zadužbine je dodeljivanje nagrade za najbolju ulogu koju je ostvario glumac u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u prethodnoj kalendarskoj godini.

Predrag Peđa Tomanović, glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu upisao je 83‘/84. u klasi profesora Petra Banićevića. Bio je jedan od najboljih studenata glume u tadašnjoj Jugoslaviji, te je bio neminovan i njegov stalni angažman u Srpskom narodnom pozorištu koji je dobio 1988. a prva uloga mu je bila u predstavi „Tri čekića (A o srpu i da ne govorimo)”. Za nepunih pet sezona, sa četrnaest uloga i šest nagrada, stvorio sebi život u legendi.

Njegova majka Milena Tomanović rekla je da je nagrada produžetak Peđinog puta.

„I ne samo puta, već sam se trudila i da produžim njegovu karijeru. Znam koliko su njemu značile nagrade, i uvek se radovao, te smo odlučili da osnujemo Zadužbinu”, istakla je Milena Tomanović.

Nagrade će biti uručene večeras, 24. januara od 19 časova, pre izvedbe operete „Кneginja čardaša” na sceni „Jovan Đorđević”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari