Turističko-privredna manifestacija „Smederevske jeseni“, 124. put po redu, biće održana od 5. do 11. septembra, a uvod u program biće večerašnja izložba „Svetlost“ grupe autora koja će biti postavljena u Galeriji Savremene umetnosti Smedereva.


Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević naglasio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u Vinskom gradu u Smederevu da se ova tradicionalna gradska manifestacija održava na više lokacija i kroz više segmenata.

– Teško je definisati šta su to „Smederevske jeseni“ budući da je čine raznovrsni programi, među kojima i kulturno-umetnički sadržaji, sportska dešavanja, muzički program, poljoprivredni i privredni sajam – kazao je Umičević.

Svečani defile po kome je ova manifestacija najprepoznatljivija zakazan je za četvrtak, 8. septembar, dok je svečano otvaranje „Smederevske jeseni“ predviđeno za petak, 9. septembar u Malom gradu smederevske Tvrđave.

– Defile će se zvati „Trenutak sadašnji“, a imaćemo i tu čast da ove godine u našem gradu budu i predstavnici asocijacije karnevalskih gradova. Nadamo se da će zahvaljujući ovogodišnjem defileu, Smederevo postati karnevalski grad, poput njegovog suseda Požarevca – istakao je Umičević.

Raznovrsni kulturni program obuhvataće brojne predstave i koncerte, među kojima i prvi nastupi Smederevske filharmonije koja je osnovana ove godine. Takođe, od ponedeljka, 5. septembra, u Narodnoj biblioteci biće otvorena izložba knjiga koja će trajati do „Smederevske jeseni“, na kojoj će prvog dana biti predstavljena knjiga „Hronika Smederevskog Podunavlja“.

Muzički program koji će pratiti ovu sedmodnevnu tradicionalnu manifestaciju u Smederevu, biće podeljen po danima, tako da će utorak, 6. septembar, biti u znaku dečje muzike gde će nastupiti Leontina i dečji hor „Čarolija“, Manda, Tijana Dapčević i Ivana Negativ. Tokom vikenda, pored dečjeg programa, predviđeni su i nastupi folklornih i etno pevačkih grupa i instrumentalista.

Nakon raznih poznatih muzičara koji će se svake večeri smenjivati na Gradskom trgu ili u vinskom gradu, za poslednje veče „Smederevske jeseni“ zakazan je nastup Gorana Bregovića i njegovog „Orkestra za svadbe i sahrane“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari