Brnabić: Bez kulture i umetnosti nema napretka ni ekonomije ni društva 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas na obeležavanju 175. godišnjice Narodnog muzeja da su kultura i umetnost među najvećim prioritetima Vlade, jer bez njih nema napretka ni ekonomije, ni društva. 

Ona je istakla da je Narodni muzej jedna od najznačajnijih kulturnih institucija Srbije koja čuva njenu prošlost i tradiciju, a sačuvaće i njenu budućnost, i da je ponosna što se jubilej muzeja obeležava u rekonstruisanoj zgradi.

„Želimo da gradimo društvo zasnovano na znanju, kreativnosti, inovacijama i za to su nam neophodna dva stuba – kultura i obrazovanje. Ponosna sam što sam predsednica Vlade kojoj su kulturu, umetnost i obrazovanje srž delovanja. U prvoj godini mandata vlade koju vodim uspeli smo da ponovo otvorimo rekonstruisanu zgradu Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu“, istakla je premijerkla.

Navela je da Vlada Srbije trenutno radi na završavanju rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Vranju, otvaranju prve „kreativne ambasade“ Srbije u Londonu, kao i brojnim infrastrukturnim projektima kroz kredit Razvojne banke Saveta Evrope.

Brnabić je kazala da će izložba Marine Abramović biti otvorena 21. septembra u Muzeju savremene umetnosti.

„Biće to prva izložba naše velike umetnice u njenoj Srbiji“, rekla je premijerka.

Najavila je da će večeras na Venecijanskom Bijenalu, kojem će prisustvovati, biti predstavljen novi brend Srbije „Srbija stvara“.

„Želim da kad god mogu pomognem da svet vidi kakve umetnike i kreativce Srbija ima i da upravo kroz kulturnu diplomatiju gradimo još bolje odnose sa celim svetom“, rekla je Brnabić.

Komentarišući današnju vojnu i policijsku paradu u Nišu ona je istakla da je taj događaj pokazao tradicionalnu moć Srbije, a da se onim što se danas slavi u Narodnom muzeju predstavlja nova moć Srbije bez koje u 21. veku nema jake i moderne zemlje i njene ekonomije.

„Brinemo o tradicionalnoj moći ali i o kulturi i obrazovanju u Srbiji“, kazala je Brnabić.

U Narodnom muzeju je danas povodom jubileja otvorena izložba „Petar Ubavkić – dela iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari