Centar, reditelja Ivana Markovića, najbolji dokumentarni film na Beldocs festivalu 1Foto: Beldocs promo

Film „Centar“, reditelja Ivana Markovića proglašen je za najbolji srpski dokumentarni film na Beldocs festivalu, saopštili su večeras organizatori.

Žiri u sastavu Varja Močnik, Svetislav Basara i Manuel Mozos naveo je u obrazloženju da je „Centar“ „uverljivo, a nenametljivo svedočanstvo o pustoši tehničke civilizacije izražene na umetnički besprekoran način“.

Marković je izjavio da film predstavlja apstraktni portret Sava Centra, ali i drugih monumentalnih građevina tog perioda čiji je opstanak doveden u pitanje, navodi se u saopštenju.

„Ovim filmom želeo sam da stvorim subjektivni portret prostora koji je za mene značajan, prostora neispitanih mogućnosti i arhitektonske i društvene vizije koja bledi, a istovremeno postaje sve neophodnijom“, rekao je Marković.

Reditelj filma „A Lua Platz“ Žeremi Gravaja, dobitnik je nagrade za najbolji inostrani film, a specijalna priznanja žirija dodeljena su i Huanu Alverezu Nemeu za film „Stapanje vremena“, kao i produkciji Mint film office za film „Sada se nešto polako menja“.

Nagrada za najbolji kratki dokumentarni film dodeljena je Goranu Deviću za film „U ime Republike Hrvatske“ uz obrazloženje da se radi o „plemenitom autorskom pristupu u prikazu jednog odlučnog ali nepodesnog protagoniste, i njegove borbe sa kojom se neizbežno solidarišemo“, navodi se u saopštenju.

Žiri Beldocs TEEN programa doneo je odluku da je najbolji film u TEEN programu „U raskoraku“ Binga Liua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari