Četvrt veka počasti za velikana izvorne muzike 1Foto: LJ. N.

U amfiteatru na obali Dunava u Velikom Gradištu održana je jubilarna, 25. po redu, manifestacija „Dani Vlastimira Pavlovića Carevca“, posvećena čuvenom violinisti i kompozitoru poznatom po najmarljivijem negovanju naše izvorne muzike, rođenom upravo u ovom kraju, a glavni besednik na finalnoj večeri Festivala bio je ministar kulture i informisanja.

– Vlastimir Pavlović Carevac primer je života punog žrtve i podviga. On je bio stradalnik, borac, humanista, a pre svega plemenit čovek koji je srpsku etničku muziku uzdigao i postavio na zasluženi pijedestal, kazao Vukosavljević pred početak Festivala. Ministar je odao priznanje organizatorima manifestacije koja traje već dve i po decenije, a koja na najlepši način čuva sećanje na čoveka koji je u burama dvadesetog veka decenijama negovao temelje srpske kulture i pružio trajan doprinos očuvanju srpskog nacionalnog bića u oblasti muzike.

– Svedoci vremena kažu da je Carevac u svom repertoaru imao oko 300 kola i 2.000 pesama. Tih 300 kola bili su elektrokardiogram srpskog naroda, odražavali su njegov ritam, njegov puls i njegovu životnu energiju, naglasio je Vukosavljević i dodao da je u 2.000 Carevčevih pesama sadržana duša srpskog naroda.

On je podsetio i na mentorski Carevčev rad. Uz Carevčevu pomoć stasavali su i trajali mnogi koji su u narodu svojim glasom budili osećanje ponosa na srpsku etnomuzikološku tradiciju, rekao je ministar. Vukosavljević je prisutne podsetio da je on sam imao priliku da otkrije spomen-ploču na mestu gde je bila u Beogradu kuća velikog virtuoza, čuvara tradicije i dobre pesme.

Petodnevni festivalski program završio se nastupom nosilaca „Carevčeve statuete“. Oni su svojim izvođenjem, u pratnji Narodnog ansambla RTS-a, podsetili na višedecenijskog šefa Narodnog orkestra Radio Beograda i virtuoza na violini Vlastimira Pavlovića Carevca. Nastupili su pevači i dosadašnji laureati Carevčevih dana.

Predsednik Opštine Veliko Gradište i Organizacionog odbora festivala Dragan Milić, koji je dobitnik Zlatne velike Plakete Muzičkog festival „Carevčevi dani“, zatvarajući festival rekao da je lepo pet dana biti u Velikom Gradištu ili biti Gradištanac.

– I kao što smo rekli na otvaranju festival, ako nas pokojni Čika Car odnekud gleda, mislim da je zadovoljan i da smo ostvarili ono pre svega što smo želeli a to je da slušamo lepu srpsku muziku, da slušamo violinu i da se setimo našeg Vlastimira Pavlovića Carevca. Naravno, podigli smo lestvicu na jedan visoki nivo za ovih 25 godina i zadatak nam je da u narednom period to dostignemo i prevaziđemo to što smo uradili. Mi to možemo i mi to hoćemo. Očekujem i pomoć Ministarstva kulture i informisanja i ovom prilikom im zahvaljujem kao i svima koji su pomogli ovaj festival bez kojih on ne bi bio ono što jeste, rekao je Milić.

Poseta Ramskoj tvrđavi

U okviru posete Velikom Gradištu, ministar Vukosavljević, zajedno sa predsednikom opštine Draganom Milićem, obišao je restauriranu Ramsku tvrđavu, jedno od najatraktivnijih utvrđenja na Dunavu gde se završavaju radovi na detaljnoj restauraciji kao i Narodni muzej u Gradištu koji štiti i čuva arheološke, etnološke, istorijske i umetničke zbirke sa ovih prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari