Muzičkoj školi u Velikom Gradištu poklonjene tri violine Jana Nemčeka 1Foto: velikogradiste.rs

Muzička škola u Velikom Gradištu, domaćinu Festivala „Carevčevi dani“ i zavičajnom mestu nenadmašnog barda naše tradicionalne muzike, dobila je tri vredne violine izrađene majstorskom rukom „Stradivarijusa iz Kovačice“ Jana Nemčeka.

Ovi prefinjeni instrumenti poznatog graditelja violina Jana Nemčeka svečano su predate na korišćenje Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ Požarevac u prostorijama izdvojenog odeljenja u Velikom Gradištu.

Violine je ustupio Fond „Vlastimir Pavlović Carevac“ koji ih je dobio na poklon povodom prošlogodišnjeg, jubilarnog, 25. Muzičkog festivala „Carevčevi dani“.

„Muzička škola u Velikom Gradištu egzistira već preko 20 godina“, podsetio je direktor Muzičke škole Zoran Marić.

On je naveo da je prostor izdvojenog odeljenja adaptiran desetogodišnjim ulaganjem opštine kao i da se uskoro očekuje kompletno uređenje zgrade iz sredstava Agencije za javna ulaganja Republike Srbije čime će zgrada škole postati, kako je rekao, moderna, vrhunska i jedna od najlepših u Srbiji.

„Opština Veliko Gradište je jedan svetao primer ulaganja u škole. I ove tri veoma vredne violine su poklon opštine i Fonda „Vlastimir Pavlović Carevac“ Muzičkoj školi jer mi činimo napore da ovde razvijemo klasu violine. Svake godine, za Dan škole dobijemo po jedan kvalitetan instrument – do sada smo dobili saksofon, klarinete, flaute, violine dok je deo instrumenata iz osnovnog fonda centralne škole. Kupili smo i jedan zaista vredan koncertni klavir, u planu je da se kupi još jedan. Kad dobijemo i zgradu, ovo će biti svojevrstan kulturni centar a na spratu je predviđena, mala koncertna sala koja će služiti školi i gradu, rekao je on.

„Fond „Vlastimir Pavlović Carevac“ osnovan je pre nekoliko godina sa ciljem da čuva ime, lik i delo Vlastimira Pavlovića Carevca i da neguje tradicionalnu muziku na temeljima osnovnih vrednosti srpske narodne umetnosti“, rekao je predsednika Fonda, koji je podsetio na plemenito delo Jana Nemčeka koji svake godine pobedniku Festivala “Carevčevi dani“ poklanja vrednu violinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari