Veliko Gradište: Opština i Muzička škola dobile koncertne klavire 1Foto: Opštinska uprava Veliko Gradište

U Svečanoj sali Opštine Veliko Gradište obavljena je promocija novog klavira koji je Opština nabavila za sopstvene potrebe dok je svoj instrument, koji je veoma dobro očuvan, odlučila da ustupi odeljenju Muzičke škole “Stevan Mokranjac“ u Gradištu kako bi obogatila fond muzičkih instrumenata ove ustanove.

Promocija je obavljena uz prisustvo rukovoodstva lokalne samouprave i predstavnika Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac’’iz Požarevca, koja ima svoje odelenje u ovom gradu na Dunavu.

Sviranjem na novom koncertnom klaviru marke ,,Kawai’’ promociju su obavili su učenici odelenja Muzičke škole Ružica Živić I Ilija Pajkić.

Predsednik opštine Dragan Milić prilikom predstavljanja novog klavira rekao je da Muzička škola ,,Stevan Mokranjac’’ iz Požarevca i lokalna samouprava uspešno sarađuju dugi niz godina i postala je praksa da opština svake godine odeljenju u Velikom Gradištu pokloni po jedan instrument što se odrazilo i na uspeh polaznika ovog odeljenja koji osvajaju sve više nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvuOve godine izbor je pao na, iako ne nov, veoma očuvan i kvalitetan klavir.

-Veliko zadovoljstvo i veliki dan za našu opštinu. A život pokazuje da mladost, sport i kultura pobeđuju sve nedaće. Nadam se da će to da se desi i sad – ovu koronu koja nas prati godinu dana, i mi se pridružujemo aktivnostima i paroli da život ne sme da stane. Ovo je primer dobre prakse kako saradnja treba da se odvija i to je zasluga svih zaposlenih ,a naročito direktora. Škola i lokalna samouprava uspešno sarađuju skoro četvrt veka, a opština se potrudila da za to vreme obezbedi adekvatan prostor kao i da, svake godine na Dan Škole, odeljenju u Gradištu pokloni po jedan instrument – rekao je predsednik Milić.

Do sada su nabavljeni violina čuvenog graditelja ovog instrumenta Jana Nemčeka, zatim klarinet, alt saksofon, violina, gitara i polu-koncertni klavir, flauta, gitara, dva saksofona i tri manje violine Jana Nemčeka koje su ustupljene na korišćenje od strane Fondacije “Vlastimir Pavlović Carevac“.

Kroz ovo odeljenje, muzičko obrazovanje steklo je preko 350 dece, a deo nastavnog osoblja takođe je iz ove sredine. O uspešnom radu govore i nagrade polaznika koje osvajaju na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Muzička škola redovno prati kulturna dešavanja u ovoj opštini, učešćem na manifestacijama, Danu opštine i, posebno, Muzičkom festivalu “Carevčevi dani“ gde svoj doprinos daje kroz finansiranje kampa violinista i pevača, zajedno sa Tehničkom školom iz Kostolca, koncertom “Mokranjac – Carevcu“ kao i rad u Umetničkom savetu Festivala.

Predsednik Milić podsetio je na reči predsednice Vlade Ane Brnabić koja je, na otvaranju Ramske tvrđave, napomenula da će u obnovu jedne od najboljih muzičkih škola u zemlji – osnovnu i srednju Muzičku školu „Stevan Mokranjac“ biti uloženo 200 hiljada evra.

-Škola je ušla u program Agencije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije pa će sredstvima od projekta biti potpuno restaurirana zgrada odeljenja u Velikom Gradištu, pored ulaganja opštine u adaptaciju poslednjih desetak godina,dodao je Milić.

Učesnici su, ovom prilikom, obišli i prostorije izdvojenog odeljenja u Gradištu.

Direktor Muzičke škole ,,Stevan Mogranjac’’ iz Požarevca Zoran Marić zahvalivši se na ovom dragocenom poklonu naglasio da je ovaj poklon jedan od mnogobrojnih poklona koje je škola dobila od opštine Veliko Gradište i sa kojom
škola ima dobru saradnju.

Uz reči dobrodošlice, direktor Škole izrazio je zadovoljstvo posetom predsednika opštine Milića i predsednika Skupštine opštine Vladimira Štrpca kao i primljenim poklonom.

-Retki su gradovi i manje sredine u kojima imamo dva vrhunska klavira. U Muzičkoj školi je kupljen pre pet godina i novi u predivnoj skupštinskoj zgradi. Treći klavir je polovan, ali će biti vrlo dragocen za našu nastavu jer je u sasvim dobrom stanju.Prostorija u kojoj se nalaze predviđena da bude deo koncertne sale i multifunkcionalna. Muzička škola čini puno koraka da opravda svoje postojanje i sva ulaganja koje grad čini za nas i ovu decu – rekao je director Muzičke škole izrazivši nadu da će ovo jednog dana biti samostalna ustanova.

Ovaj značajan događaj za ulaganje u kulturu uveličali su polaznici Škole, učenici 5. razreda, Ružica Živić i Ilija Pajkić, sjajnim izvedbama Baha i Šopena na oba klavira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari