175. godina Čitališta, biblioteka u Velikom gradištu obeležava besplatnim koncertom Nemanje Radulovića 1Koncert u Velikom Gradištu, fotografija: Promo
Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ Veliko Gradište, najstarija ustanova kulture u ovoj opštini, proslavlja Jubilej – 175 godina Čitališta. Povodom toga, u Velikom Gradištu će nastupati svetski priznat srpski violinista Nemanja Radulović i Dabl Sens orkestar, 5. jula 2023. u 20 časova, na Letnjoj sceni u Gradskom parku. Sa svojim internacionalnim ansamblom, Nemanja će izvesti numere sa poslednjeg albuma „Roots“ (Koreni).
Organizator koncerta je Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ Veliko Gradište uz pokroviteljstvo Opštine Veliko Gradište, generalnog donatora kompanije CWP i njene podružnice Lederata energy, kao i Evropske unije kroz projekat EU za kulturno nasleđe i turizam.
Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ Veliko Gradište kao izdanak jednog od najstarijih Čitališta u Srbiji, ali i savremena ustanova kulture, pored očuvanja zavičajne, nacionalne i svetske kulturne baštine, promocije knjiga i kulture čitanja, prepoznatljiva je i po kvalitetnim, pažljivo biranim kulturnim programima i projektima. Biblioteka je bila pokretač Festivala „Carevčevi dani“ u čast violiniste Vlastimira Pavlovića Carevca, ali i pesničke manifestacije „Ramski sutoni“ koja se održava na Ramskoj tvrđavi, kulturno – turističkom biseru opštine Veliko Gradište.
Pre dve godine, podstaknuta izazovima koje je donela svetska pandemija, Biblioteka je otvorila svoj kutak u epicentru turističke zone Srebrnog jezera – čitalački punkt koji je turistima omogućio jednostavan pristup knjizi i sadržajniji godišnji odmor. Zahvaljujući zanimljivoj kampanji na društvenim mrežama, ovaj projekat je imao izuzetnu medijsku pažnju, a Biblioteku odveo po prvi put na 87. Svetski kongres (IFLA WLIC 2022) koji je održan u Dablinu (Republika Irska).
Koncert Nemanje Radulovića deo je i projekta koji je Biblioteka pokrenula pre dve godine, nazvavši ga simbolično „Muzika i Dunav“ i u okviru kojeg su na platou ispred Ramske tvrđave održana dva izuzetna koncerta: Bilje Krstić sa orkestrom Bistrik i Amire Medunjanin. Svi programi imaju za cilj unapređenje kulture i širenje obrazovanja i doprinose decentralizaciji kulture sa jedne, ali i razvoju kulturnog turizma sa druge strane.
Vrhunski umetnički program, koncert našeg, ali svetski priznatog violiniste Nemanje Radulovića i orkestra Dabl Sens, dar je Biblioteke stanovnicima Velikog Gradišta, celog Braničevskog okruga, ali i svim turistima koje put dovodi u divnu varoš na Dunavu. Ovo je najbolji način da započnemo letnju kulturnu i turističku sezonu i da obeležimo 175 godina Čitališta koje je preteča današnje Biblioteke u Velikom
Gradištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari