Koncertom Nemanje Radulovića počeo ARLEMM u Arilju 1Foto: Dragica Radosavljević

Koncertom Nemanje Radulovića i orkestra Double sens, u Arilju je sinoć počela 14. Ariljska letnja muzička manifestacija (ARLEMM).

Koncert je održan na ariljskom trgu u prisustvu velikog broja ljudi, a dobru atmosferu tokom nastupa velikog umetnika, organizatori te manifestacija objašnjavaju „tajnom vezom između njega i njegove publike“.

„Za to je, pre svega, zaslužan umetnik – njegov talenat, umeće i potpuna predanost muzici, ali svakako i senzibilitet koji se prenosi na svaku izabranu kompoziciju i na svaku odsviranu notu“, navode iz Udruženja za širenje i podsticaj muzičke kulture u Srbiji MUZIKUS, koje je organozator AREMM-a

Nemanja je tokom sinoćnjeg koncerta, dodaju, ponudio publici „fascinantno putovanje kroz njegove korene u srpskoj tradiciji, a zatim i kroz uticaje drugih muzičara, zbog saradnje sa francuskim orkestrom Double Sens“.

Kulturno-edukativna manifestacija ARLEMM, koja će trajati do 30. jula, okupila je i ove godine najeminentnije umetnike, profesore i predavače iz različitih umetničkih polja klasične, duhovne, tradicionalne, džez muzike, kao i druge kreativne ljude.

Osmišljena je tako da, prvenstveno, deci i mladima, a onda i svim slojevima društva, približi prave kulturne vrednosti.

Okupljajući vrhunske predavače, izvođače iz zemlje i inostranstva, izgradio je prepoznatljiv i atraktivan ambijent za talentovanu decu i mlade, koji su uživaju u umetnosti i prirodi, na poseban način.

Koncertom Nemanje Radulovića počeo ARLEMM u Arilju 2
Foto: Dragica Radosavljević

Deca i mladi pohađaju časove klavira, violine, violončela, viole, gitare, flaute, kontrabasa, kamerne muzike, solo pevanja i duhovnog pevanja. Ove godine, prvi put, organzuje se i nastava harmonike.

Tokom dana, uživaju na rzavskim plažama i pohađaju radionice ekologije, slikarstva, kreativnog pisanja, kulinarstva i druge, a uveče Arilje postaje scena na kojoj nastupaju najbolji muzičari iz regiona.

„Pored klasične muzike, festival je otvoren i za druge umetničke pravce, pre svega za umetnike koji neguju kvalitetan muzički izraz“, objašnavaju organizatori.

Navode da već deset godina uspešno funkcioniše Studio za duhovnu muziku Divne Ljubojević, a u porti Crkve Svetog Ahilija iz 13. veka priređuju se duhovna predavanja i nastupaju horovi iz regiona.

Za šesnaest dana ovogodišnjeg ARLEMM-a, održaće se 20 koncerata sa 100 umetnika.

Najavljeni su nastupi orkestra Beltango, Partibrejkersa, Nikole Pejakovića, austrijskiog džez-sastava Tribidabo, fado umetnice Maje Milnković i mnogih drugih.

Podrška

ARLEMM uspešno funkcioniše zahvaljujući podršci Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja, Biblioteke Dobrilo Nenadić i Opštine Arilje, Gete Instituta, Austrijskog kulturnog foruma, brendova Extreme Intimo, Samsung i Positive line, kao i drugih, kako navode organizatori, društveno odgovornih kompanija i pojedinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari