Ovogodišnje nominacije za Zlatni globus, nagradu koju u januaru dodeljuje Udruženje stranih dopisnika iz Holivuda, pokazale su da je njihov glavni favorit „Čovek-ptica“, koji ima sedam nominacija.

Sa po pet slede „Igra imitacije“ i „Dečaštvo“, dok po četiri imaju „Iščezla“, „Teorija svega“, „Veliki hotel Budimpešta“ i „Selma“. Iako se u američkim medijima dosta kritikuje organizacija stranih dopisnika i sama nagrada, ipak je ona i dalje među najiščekivanijima. Iako bi neki rekli da odnos 7:5 u nominacijama za „Čoveka-pticu“ protiv „Dečaštva“ najavljuje veliku borbu, ova dva filma su zapravo u različitim kategorijama – prvi u komedijama, drugi u dramskim ostvarenjima.

Kako obično biva, uvek se nađe i neki film koji ne dobije niti jednu nominaciju. Ove godine najveći gubitnik je „Nesalomivi“, ratna drama Anđeline Džoli, i priča o američkom heroju i olimpijskom šampionu u atletici.

Iako za Zlatni globus glasa oko 90 članova Udruženja stranih dopisnika iz Holivuda, naspram preko 6.000 glasača za Oskara, ipak se čini da se ove godine lista nominovanih ne razlikuje mnogo od do sada predstavljenih lista raznih udruženja kritičara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari