Film reditelja i scenariste Nikole Vukčevića „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“ imaće beogradsku premijeru u četvrtak, 27. novembra, u bioskopu Sinepleks Ušće. Novo ostvarenje reditelja filma „Pogled sa Ajfelovog tornja“ govori o Stanku (30), koji treba prvi put da ubije čoveka, ali se ne oseća dorastao situaciji, i njegovom mlađem bratu Voji (16), koji istog dana treba prvi put da vodi ljubav. Putevi dva brata će se istog dana ukrstiti nekoliko puta i ono što se u startu čini lakim, odnosno teškim, pokazaće svoju suprotnu stranu, a njihov bratski odnos će biti preispitan. Priča o porodici, odrastanju i sudbinama dva brata crnogorski je kandidat za Oskara u kategoriji filmova van engleskog govornog područja.

Prema rečima reditelja, nema nikakvih nada i pretenzija kada je reč o najvažnijoj filmskoj nagradi.

– Mislim da je kandidatura filma zapravo lep trenutak da ovo ostvarenje iskorači izvan granica Balkana. Za mene je već to nagrada što smo bili u prilici da prikažemo film nekim ljudima u SAD. Posebno je bilo zanimljivo videti kako oni koji su davno otišli sa Balkana reaguju na film – kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Vukčević.

„Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“ nastali su prema motivima dramskog teksta „Instant“ Đorđa Milosavljevića, a Vukčević je pre nekoliko godina režirao i pozorišnu verziju komada „Instant seksualno vaspitanje“.

– Za mene kao reditelja rad u teatru i na filmu je podjednako blizak. U Gradskom pozorištu Podgorica trebalo je da postavimo neki komad koji bi se bavio adolescentima. Tako smo došli do Milosavljevićevog teksta za koji sam mislio da je dobar za insenaciju. Predstava je imala uspeha, pa sam poželio da snimim i film u kojem smo proširili priču starijeg brata Stanka – objasnio je reditelj.

Momčilo Otašević, koji igra jednu od glavnih uloga u filmu (mladog Stanka), rekao je da mu je prvi film „Led“, u kome takođe igra mladića koji nosi žal za ocem, pomogao da nauči da se ponaša pred kamerom, ali da su njegovi junaci potpuno različiti ljudi sa dosta sličnih problema.

U filmu igraju i glumci iz gotovo svih država bivše SFRJ: Goran Bogdan, Branka Stanić, Emir Hadžihafisbegović, Nebojša Glogovac, Petar Božović, Branimir Popović i mnogi drugi. Kao i u Vukčevićevom debitantskom ostvarenju, gde je jednu uloga imao i muzičar Darko Rundek, u filmu „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“ pojavljuje se Damir Urban, koji je specijalno za film snimio novu verziju numere „Ne brini“ grupe U škripcu.

Žena koja nosi težinu vremena

Ana Sofrenović, koja igra majku, istakla je da je zanimljivo što se reditelj odlučio da joj ponudi ulogu koja nije tipična za njenu dosadašnju karijeru.

– Ta žena nosi svu težinu vremena. Njene odluke niko ne vidi i niko ne zna za njih. Ovaj film je lepa oda svim tim ženama i majkama koje su sposobne da nose na sebi celu porodicu i da donose važne odluke za svoje bližnje a da to niko ni ne zna – istakla je Sofrenovićeva dodavši da ovakvih uloga pisanih za žene nema mnogo u kinematografiji u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari