Crtanje do besa - dokumentarni film o Kirhneru 1

Dokumentarni film Crtanjem do besa koji će u Kulturnom centru Grad biti prikazan 14. februara u 20 sati u okviru programa Umetnost za sve! je priča o životu i pionirskom radu slikara Ernesta Ludviga Kirhnera (1880 – 1938).

Kirhner je jedan od osnivača čuvene umetničke grupe Die Brücke (Most) i smatra se jednim od najzanačajnijih predstavnika ekspresionizma. Fascinantni filmski portret približava nam opus izvrsnog slikara, ali i dalje od toga, prikazuje osobenost iza umetničkog genija kao i njegovu psihičku borbu.

Mnoge njegove slike predstavljaju ulične scene, sekvence iz života običnih ljudi i spadaju među najvažnija dela XX veka.

Kirhnerov rad i umetnički izraz duboko su ukorenjeni u realnosti, a njegov život je bio dramatična reakcija na tadašnja politička dešavanja u Nemačkoj. Kao dobrovoljac učestvuje u Prvom svetskom ratu, ali biva oslobođen, zbog nervnog sloma.

Živeo je u Belinu, koji mu je pružio slikarsku inspiraciju, ali i u Davosu gde se sklonio tokom uspona nacizma. Njegov rad je od strane nacista 1933. okarakterisan kao degenerativan, a 1937. vise od 600 slika i crteža prodato je ili uništeno. Kirhner je 1938. izvršio samoubistvo.

Projekciju filma je omogućio Goethe Institut u Beogradu, a prevod je uradio Vlada Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari