Crteži trojice umetnika u Gradskoj galeriji Užice 1Dagović, Luković i Marjanović/Foto: Rada Popović

Izložba „Identiteti geometrije“, kojom su se predstavila trojica umetnika, može se pogledati narednih dvadesetak dana u Gradskoj galeriji Užice.

Crteže su izložili akademski umetnici Užičani Milovan Dagović Dago, koji živi u Subotici, i Slavko Luković, profesor u Umetničkoj školi u Užicu, kao i Vladan Marjanović iz Požege.

Iako različitog likovnog senzibiliteta, kako ističe Dagović, koji je bio profesor u Umetničkoj školi dvojici kolega sa kojima izlaže, „predstavljene studije oblika i kompozicione celine rezultat su istraživanja, promišljanja i pročišćavanja geometrijskog i čulnog sveta“.

„Autentične vizije ispričane su ličnim doživljajem reda, pravilnosti i sklada“, naveo je Dagović, inače magistar vajarstva, koji se obrazovao na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu.

„Moji radovi su autobiografski i govore o vremenu kada sam 1992. godine morao prisilno da napustim Sarajevo u kome sam živeo. Ta velika trauma i problem su u meni i do danas ostavili trag. Deo toga su zidovi iza kojih sam bio. Neki su me zaštitili, odbranili, pretili, a neki su me prosto poklopili samim okolnostima u kojima sam sve vreme živeo dok je trajalo to ludilo, rat“, objasnio je Dagović.

Slavko Luković, koji je završio master studije grafike na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, objašnjava da je izložba nastala na Dagovićevu incijativu.

„Vladan i ja smo Dagovi učenici, tako da smo gledali njegov rad i to je ostalo u našoj podsvesti. Kasnije smo se razvijali, svako u svom pravcu i svako je definisao svoju sferu kretanja u kojoj istražuje različitom teksturom, površinama, linijom“, naveo je Luković na čijim crtežima prevaladavaju geometrijski pejzaži.

Vladan Marjanović je diplomirao grafiku na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i svojim radovima traga za idealnom ravnotežom između nadrealizma i apstrakcije.

„Dosta smo slični i kao ljudi i kao autori. Veže nas naš likovni izraz koji je sličan, a razvija se u različitim pravcima. Zajednička nam je apstraktna geometrija i sve je nekako povezano na više nivoa“, ocenio je Marjanović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari