Cvetan Todorov (1939 - 2017) 1

Francuski filozof, esejist i naučnik Cvetan Todorov umro je 7. februara u 77. godini. Predstavnik strukturalizma je umro od posledica oboljenja nervnog sistema. To je francuska agencija AFP saznala od familije Todorovih.

Cvetan Todorov, koji je rođen 1939. u Sofiji u Bugarskoj, došao je ’60-ih godina u Pariz. Preko 25 godina je bio direktor projekta pri Centre national de la recherche scientifique (CNRS) u Parizu. Njegovo interesovanje je bilo usmereno ka teoriji književnosti, semiotici, politici, sociologiji, istoriji i filozofiji.

Internacionalni renome je stekao najpre esejima o žanru fantastične književnosti. Do danas je njegov „Uvod u fantastičnu književnost“ standardno delo. Na mnogobrojnim primerima – od E.T.A. Hofmana preko Nikolaja Gogolja i Teofila Gotjea do Edgara Alana Poa – pokazuje Todorov u svojoj studiji kako fantastika deluje na čitaoce. Pri tome se koristio saznanjima strukturalističkih istraživanja svoga učitelja Rolana Barta. Todorov je prevodio tekstove ruskih formalista na francuski i zajedno sa Julijom Kristevom bio je najznačajniji posrednik ruske teorije književnosti u francuskom strukturalizmu.

Njegove publikacije su dobile mnogobrojne međunarodne nagrade, kao recimo „Princa iz Asturije“ za društvene nauke ili Ordre des Arts et des Lettres. Do 2014. bio je u braku sa francusko-kanadskom autorkom bestselera Nensu Hjuston. Gostujući profesor je bio na New York University, Columbia University, Harvard University, Yale University of California in Berkeley. 2007. American Academy of Arts and Sciences.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari