Od trenutka kada je objavljeno da će se 21. jula pojaviti poslednji deo serijala o Hariju Poteru, brojni fanovi širom sveta razmišljaju o tome da li će Roulingova ubiti svog mladog junaka. Tako, doduše, razmišljaju mlađi fanovi, oni stariji su zabrinuti da li će jedan drugi junak, koji je njima jako interesantan, biti ubijen ili će preživeti.

Od trenutka kada je objavljeno da će se 21. jula pojaviti poslednji deo serijala o Hariju Poteru, brojni fanovi širom sveta razmišljaju o tome da li će Roulingova ubiti svog mladog junaka. Tako, doduše, razmišljaju mlađi fanovi, oni stariji su zabrinuti da li će jedan drugi junak, koji je njima jako interesantan, biti ubijen ili će preživeti. Reč je o osobi koja najviše maltretira Potera – profesoru napitaka Severusu Snejpu. Iako je dosad, na prvi pogled, bio predstavljan kao negativac, starija publika vidi da njegov lik nije tako „jednostavan“ i da se tu krije dublja priča. Zato i ne čudi da je za veliki broj njih interesantnije da provale sudbinu bivšeg Smrtoždera, koji je ubio omiljenog direktora Hogvortsa Albusa Dambldora na kraju šeste knjige. Neki odrasli čitaoci Hari Poter serijala toliko su opsednuti Snejpom da su kreirali sajtove na Internetu (na Google otkucajte „Severus Snape“ i dobićete oko pola miliona linkova) posvećene njemu, a piše se i dosta proze o ovom, inače, „neomiljenom profesoru“. Kako se povećava količina eseja na temu „profesor Snejp“, ne bi čudilo da neko uradi i doktorsku disertaciju na temu „da li je on zapravo dobar“. Popularnost potvrđuje i činjenica da možete kupiti „Snejp odoru“ za Noć veštica – za samo 258 dolara, pesme koje su već napravljene njemu u čast, a tu je i činjenica da je lanac knjižara Borders izabrao Snejpa za marketinšku ličnost za reklamiranja sedme knjige „Harry Potter and the Deathly Hallows“. To će reći da možete poručiti nalepnice „za“ ili „protiv“ Snejpa. Tokom glasanja na popularnom Hari Poter sajtu – THELEAKYCAULDRON.org – prošle jeseni za omiljenog lika iz HP serijala, Snejp je pobedio sve osim Harija i Hermione Grendžer. I, što je najinteresantnije, reč je o glasanju nakon što je Snejp ubio Dambldora. Popularnosti Snejpa doprineo je svakako i film u kome hogvortskog zagonetnog profesora maestralno tumači Alan Rikman. Njegov „šaputavi glas“ obezbedio mu je pravu armiju fanova, a ne čudi što je među njima najviše odraslih žena.
Treba reći, međutim, da su nesavršeni junaci uvek privlačni, recimo, herojski ali mračni „Betmen heroj“ Leks Lutor, na način kako je prikazan u TV seriji „Smolvil“, gde još nije prešao liniju isključivog negativca. Takvi antiheroji imaju potencijal da budu „ogledala“ za sve ljude, omogućuju im da sami sebe bolje razumeju, pa ne čudi njihova popularnost. Snejp je mnoge čitaoce „opčinio“ upravo od samog početaka. Mnogi smatraju da Hari Poter knjige ne bi imale toliko odraslih fanova da u njima nema Snejpa, koji dodaje element kompleksnosti, tako privlačan starijima. Jedna od potvrda takvog mišljenja bila bi i činjenica da je Rejčel Stigel (27), iz Hjustona, postavila podkast na Internetu pod imenom „Snapecast“, a sada ima više od 5.000 slušalaca iz oko 60 zemalja, među kojima su Iran i Saudijska Arabija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari