Da strip više ne bude „nepoželjna“ prikolica koja se „šlepuje“ uz knjige: Slobodan Jović, urednik izdavačke kuće Darkwood 1Foto: Privatna arhiva

Suzbijanje piraterije i svakog drugog vida nezakonite proizvodnje i puštanja u promet strip izdanja i insistiranje na poštovanju standarda u proizvodnji/izdavaštvu stripova, poštovanju moralnih i autorskih prava autora i izdavača, te zastupanje zajedničkih interesa članova u toj oblasti, samo su neki od ciljeva novoosnovanog Srpskog udruženja izdavača stripa – SUIS, koje će se javnosti prvi put predstaviti na ovogodišnjem jubilarnom Salonu stripa.

Tim povodom, ali i u slavu devete umetnosti, koja će zahvaljujući Salonu, kao i domaćim autorima i izdavačima koji su njeni posvećenici, biti u fokusu narednih dana, razgovaramo sa Slobodanom Jovićem, urednikom i jednim od osnivača izdavačke kuće Darkwood.

* Već godinu dana postoji vaše Srpsko udruženje izdavača stripa. Šta je u tih godinu dana postignuto, da li je vaše udruživanje doprinelo boljem statusu devete umetnosti ili (bar) umetnika kod nas?

– Imajući u vidu da je nedavno osnovano, postignuti su svi do sada dogovoreni ciljevi. Primarni ciljevi su bili da se organizuje sistem funkcionisanja unutar Udruženja, što je učinjeno, da se naprave jasni planovi koji su realni i izvodljivi, da se većina saglasi sa predloženim, da se napravi prijem novih članova, što je uspešno ostvareno u prvom talasu, da se dogovori organizacija prolećnog festivala od iduće godine, da se organizuje prvi javni nastup na najznačajnijoj strip manifestaciji, Salonu stripa, koji se održava u SKC-u, da se formira zajednički štand na predstojećem Sajmu knjiga, što će posebno pomoći afirmaciju manjih izdavačkih kuća, a u celini afirmaciju kompletne strip scene u Srbiji i, naposletku, započeti su pregovori da naši strip izdavači budu na zajedničkom štandu na Frankfurtskom sajmu knjiga, koji je, kao što znate, ujedno i najveći sajam knjiga na svetu.

* Koliko ima članova u Udruženju, da li su mu se rado priključili svi ili bar većina domaćih izdavača stripa?

– Sada, na samom početku rada Udruženja, imamo 10 izdavačkih kuća (Komiko, Makondo, Čarobna knjiga, Besna kobila, 300 čuda, Darkvud, Forma B, Beli put, Lokomotiva, Sistem komiks), što je više od polovine aktivnih strip izdavača. Na prvoj Skupštini, kada je bio prijem novih članova, svi koji su pristupili imali su visoko motivisane ideje i predloge, i pokazali su ozbiljno interesovanje da se nastavi sa razvojem ciljeva Udruženja.

* Vaš zajednički javni nastup odigraće se u okviru jubilarnog Salona stripa koji upravo počinje. Šta ćete javnosti predstaviti na tom panelu?

– Prva javna tribina za čitaoce i novinare, u okviru jubilarnog 20. Salona stripa, biće održana u petak, 29. septembra, od 16 do 18 časova u Velikoj sali SKC-a. Na njoj će biti predstavljeni ciljevi SUIS-a: udruživanje i istovremeno davanje u štampu više izdanja od različitih izdavača jednoj štampariji, čime se postiže i niža cena štampe, ali i niža maloprodajna cena; zajedničko organizovanje kad god je to moguće pri tehničkoj izvedbi stripa kako bi se snizili troškovi izrade stripa, ali posledično i snizila maloprodajna cena stripa; suzbijanje piraterije i svakog drugog vida nezakonite proizvodnje i puštanja u promet strip izdanja; insistiranje na poštovanju standarda u proizvodnji/izdavaštvu stripova,
poštovanju moralnih i autorskih prava autora i izdavača, te zastupanje zajedničkih interesa članova u toj oblasti; realna cenovna politika (najniže cene prema kupcima, a da izdavač ne bankrotira) u skladu sa tržišnim parametrima i usklađene, sistemske akcije koje će predstavljati dodatni napor ka ukidanju nelojalne konkurencije ali i učiniti strip izdanja pristupačnim širem krugu čitalaca.

Ustanovljavanje barem još jednog festivala stripa koji bi bio organizovan u prolećnom terminu; saradnja sa izdavačkim organizacijama i manifestacijama, kako u zemlji, tako i u regionu (inostranstvu); zajednički nastupi u medijima, na tribinama, sajmovima, salonima, tematskim večerima i sl. u cilju popularizacije rada Udruženja ali i upoznavanja šire javnosti sa delatnostima i dostignućima u oblasti izdavanja stripova.

Aktivna komunikacija sa Ministarstvom kulture upoznavanje komisije za odabir naslova pri otkupu za biblioteke sa značajem i kulturno-kulturološkom vrednošću pojedinih strip izdanja, ukazivanje komisijama na značaj modernog i do nedavno kod nas neobjavljenog strip sadržaja zarad aktiviranja navike mladih da uopšte počnu sa čitanjem i samim tim razviju izuzetno važnu naviku čitanja – ne samo stripa, već preko stripa i knjiga…

* Predstoji vam i Sajam knjiga – jeste li i za njega predvideli zajednički nastup? Da li će to pomoći vidljivosti i plasmanu devete umetnosti, koju, i pored svih svetskih i domaćih uspeha, još tretiraju kao manje važnu i uglednu rođaku starije sestre – književnosti?

– Imaćemo zajednički nastup, biće zajednički štand koji će predstavljati Udruženje i koji će generalno promovisati strip kao devetu umetnost, kao i njegov kulturološki značaj, posebno kod mlađih generacija, a biće i izloženih izdanja. Prednost na zajedničkom štandu imaće manje izdavačke kuće: imaće bolju – vidljiviju – poziciju i više prostora da izlože svoje naslove.

Drugo pitanje je sjajno. Strip je, nažalost, još u zapećku u odnosu na knjigu. Situacija je malo bolja nego nekada, ali to je promenljivo i samim tim nestabilno, a nestabilnost je uvek loša. Potrudićemo se da se to promeni i da strip ne bude „nepoželjna“ prikolica koja se „šlepuje“ uz knjige i dobije možda tek poneku mrvicu koja padne sa stola na pod, već da dobije status kakav odavno ima u Francuskoj, Belgiji, Italiji, ali i u susednim zemljama – posebno je u Hrvatskoj u neuporedivo boljoj situaciji, gde država podupire strip na sve moguće načine i prepoznaje ga kao nezavisnu i značajnu umetnost, pa je tako i tretira, što komšijama izdavačima u mnogim situacijama daje nedostižnu prednost.

* Da li će vaše ujedinjavanje doprineti i boljoj saradnji sa svetskim izdavačkim strip kućama, ali i dati ovdašnjim izdavačima, pa i autorima, neku vrstu ravnopravnosti ili čak boljih uslova pri izlasku na svetsko tržište?

– To je nešto čemu se iskreno nadamo i načinili smo prve korake da se situacija na svetskoj strip sceni poboljša za domaće tržište.

Otvara se 20. Salon stripa

Da strip više ne bude „nepoželjna“ prikolica koja se „šlepuje“ uz knjige: Slobodan Jović, urednik izdavačke kuće Darkwood 2
Dvadeseto jubilarno izdanje Salona stripa u svom programu donosi dva reprezentativna umetnička projekta.

Prvi, realizovan u saradnji sa ambasadom Kraljevine Španije u Beogradu, kroz dve reprezentativne izložbe i programe prezentacija, donosi projekat devet mladih španskih autorki avangardnog stripa pod nazivom Grafičko sazvežđe.

Drugi, grandiozni projekat, u takođe dve izložbe, pod nazivom Izvan kvadrata – pogled na umetničke radove stripskih autora iz Srbije, koji okuplja 27 najeminentnijih srpskih strip autora, delo je stripskog kritičara i istoričara Živojina Tamburića iz Londona, Tijane Tamburić i srpskog strip teoretičara, scenariste i urednika Marka Stojanovića.

Jubilrani Salon svečano se otvara večeras u Srećnoj galeriji SKC-a pomenutim izložbama, kao i izložbom ovogodišnjeg dobitnika Specijalnog priznanja Salona 2023. za doprinos srpksom stripu Darka Perovića.

Na otvaranju biće uručene i druge nagrade – Čarobnoj knjizi za najboljeg izdavača inostranih strip izdanja (ove godine nagrada nije dodeljena u kategoriji najboljeg izdavača domaćeg stripa); kao i nagrada „Srećko Jovanović“ izdavačke kuće „Dečje novine Dositej“ i Opštine Gornji Milanovac čiji je dobitnik Miki Pješčić.

Sam Salon traje do nedelje, 1. oktobra i, pored izložbi i predstavljanja nagrađenih strip autora i izdavača, podrazumeva i tribine, panele poput ovoga na kome učestvuje Srpsko udruženje izdavača stripa, promocije izdanja devete umetnosti.

Izložbe Salona traju do 14. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari