Između stvaranja svetova i žudnje za savršenstvom: Retrospektivna izložba strip autora Dragana Savića (1957-2022) 1Foto: Privatna arhiva

 

Večeras, u 18 sati u kragujevačkoj Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić” otvara se retrospektivna izložba radova strip autora Dragana Savića. Organizator izložbe je Svet stripa u saradnji sa Draganovom porodicom i Udruženjem stripskih umetnika Srbije.

– Dragan je preminuo 2022. godine u Kragujevcu i ovo je najbolji način da mu se zahvalimo na svemu što je učinio za srpski strip i za Udruženje Svet stripa, ističu organizatori izložbe.

„Dragoljub Savić, za prijatelje i publiku Dragan, po svemu je bio posebna figura, i ostaće kao takav u istoriji srpske popularne kulture. Stripski delatnik, scenarista, crtač, ilustrator, publicista, pedagog, urednik i izdavač, jedan od ključnih obnovitelja srpskog stripa 1990.-ih. Sa jedne strane, propovednik masovnog autorskog stripa – i to ne bilo kakvog već striktno evropskog i srpskog/jugoslovenskog modela – uvek sa jasnim i tvrdim stavom, žestok, uporan, polemičan do granica borbenosti. Sa druge strane, čovek mnogih umetničkih talenata – kako pripovednih, tako i likovnih – koji je kao umetnik bio vlastan da stvara na visokom svetskom nivou, ali ga je razarenje SFR Jugoslavije od strane Severnoatlantske alijanse devedesetih skrenulo sa te misije u kojoj je tražio umetničko savršenstvo. Savršenstvo, često i na štetu sopstvenog opusa, koji nije hteo da daje u javnost dok nije bilo na standardnom nivou velikana njegove omiljene umetnosti. Mi punu meru Draganovih darova i doprinosa tek sad naknadno otkrivamo, roneći kroz stvaraočevu zbirku. Mnogo od Draganovog nasleđa, kako kulturnog tako i umetničkog, i nama će, onima sa svojevremeno često drugačijim stavovima, biti nadahnuće i putovođ u sutrašnjem srpskom stripu”, naveo je, između ostalog, u tekstu katalga izložbe Savićev kolega Zoran Stefanović.

Između stvaranja svetova i žudnje za savršenstvom: Retrospektivna izložba strip autora Dragana Savića (1957-2022) 2
Foto: Promo

Dragoljub Dragan Savić rođen je u Mostaru, 10. aprila 1957. ali je od 1958. živeo u Zemunu. Postaje 1978. član grupe „Beogradski krug 2”, koju je 1976. osnovao Bojan M. Đukić – po blagoslovu čika Đorđa Lobačeva i sa podstrekom Laze Sredanovića – grupe čiji su početni članovi bili i Zdravko Zupan, Askanio Popović, Rastislav Durman, Vladimir Vesović, Zoran Mujbegović, Rajko Milošević – Gera, Dušan Reljić, a ubrzo i Sibin Slavković, Slobodan Ivkov, Željko Pahek, Zoran Kovačević, Zoran Janjetov, Dragan Bosnić, Lazar Odanović, Darko Perović, Ratomir Petrović – Raca, Zoran Đukanović, Milan Ilić – Laki, Dragan Lazarević i drugi.

U grupi koja je doprinela razvoju savremenog evropskog stripa, Savić je bio jedan od najaktivnijih članova, promoter francusko-belgijske škole vizuelnog pripovedanja, shvaćene po uzoru na Žana Žiroa-Mebijusa.

Savić je bio i zastupnik stava da domaćim stripovima, srpskim i jugoslovenskim, treba strateški dati više podrške nego uvoznim stranim stripovima ili jeftinim licencama sa domaćim verzijama.

Dragan Savić je bio glavni urednik i producent časopisa „Tron” (1992–1996), albuma „Kalokagarti” Milana Jovanovića i Đorđa Milosavljevića (1994), serije „Svindl” Miroljuba Milutinovića – Brade i Đorđa Milosavljevića (1994; danas TV serija „Švindleri”), albuma „Treći argument” po Miloradu Paviću Zorana Tucića i Zorana Stefanovića (1995), kapitalne monografije „Umetnost i jezik stripa” koju je priredio otac istočnoevropske stripske teorije Žika Bogdanović (1994), časopisa „Megatron” (1997) itd.

U drugoj polovini 1990–ih Savić se preselio u Kragujevac. I u novoj sredini stvara, bolje nego ikada, što se vidimi na osnovu arhive, ali se bavi i pedagoškim radom. Preneo je vremenom i ljubav prema stripu na sina Mihaila, danas talentovanog primenjenog umetnika, saradnika uglednog udruženja „Svet stripa”.

Obnovom Udruženja stripskih umetnika Srbije 2009. godine Savić se ponovo pojavljuje na stripskim dešavanjima, osobito na Kragujevačkom Komikonu, pretežno kao savetnik i pedagog.

Ova izložba, sa premijerom u Kragujevcu – u saradnji supruge Vesne i sina Mihaila sa Udruženjem „Svet stripa“ iz Kragujevca i Udruženjem stripskih umetnika Srbije iz Beograda – početak je sistematizovanja nasleđa Dragana Savića i vrednovanja njegovog doprinosa, sa namerom da bude i osnova monografije o ovom značajnom stvaraocu.

Retrospektivna izložba strip radova Dragana Savića otvorena je do 19. aprila.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari