Japanski strip se velikom brzinom probija na naše tržište: „Svet stripa” otvorio još jednu striparnicu u Kragujevcu 1Foto: Z. S. M.

Kragujevačko udruženje ljubitelja devete umetnosti „Svet stripa” sinoć je otvaranjem nove striparnice na najlepši način proslavilo svoju godišnjicu.

– Kada smo počinjali nismo znali do kraja šta možemo očekivati i koji su krajnji dometi striparnice. Vreme nas je učinilo mudrijim i naučilo da odgovore na ta pitanja više ne tražimo već da uživamo u svakom danu provedenom sa ljudima koji vole strip. Prelaskom u novi lokal bićemo vidljiviji Kragujevčanima i nastavićemo još jače sa našom misijom popularizacije stripa. Puno ljudi na otvaranju je već potvrda toga, kaže za Danas Nebojša Vesović iz Udruženja „Svet stripa”.

I, zaista, sinoć se u, i još više oko nove striparnice u TC Šumadija okupilo prilično ljubitelja stripova. A, imali su šta i da pregledaju, listaju i pročitaju: od kalsičnih juanka na kojima smo svi odrastali Zagora, Teksa, Komandanta Marka i Velikog Bleka, Marvelovih i DC superheroja, Dilana Doga i Martija Misterije…

Japanski strip se velikom brzinom probija na naše tržište: „Svet stripa” otvorio još jednu striparnicu u Kragujevcu 2
Nebojša Vesović – spiritus muvens kragujevačkog „Sveta stripa” Foto: Z. S. M.

– Kad je ponuda tako šarenolika kao naša jasno je da je takva i kupovina. Međutim, jasan je i trend velikog interesovanja za mange. Japanski strip se velikom brzinom probija na naše tržište, zaokuplja pažnju sev većeg broja čitalaca što se u krajnjoj liniji odražava i na prodaju. Očekujem da sa ponudom i naša striparnica uskoro bude kao striparnice širom Evrope – a to je: polovina stripova, polovina mangi, iskusno ceni Vesović, šta trenutno zaokuplja čitalačku pažnju kragujeačke publike dvete umetnosti.

Japanski strip se velikom brzinom probija na naše tržište: „Svet stripa” otvorio još jednu striparnicu u Kragujevcu 3
Foto: Z. S. M.

Po njegovom mišljenju, nove tehnologije nisu ugrozile strip i on je kao umetnost življi nego ikada.

– Kao što televizija nije „ubila” dnevne novine, internet neće „ubiti” knjige i strip. Kod nas još nije zaživela era digitalnog izdavaštva. Naravno, određeni broj čitalaca čita skenove inostranih izdanja da bi bili u toku sa novim pričama koje su tek izašle u matičnim zemljama. Međutim, ako su zadovoljni pričom, u velikom procentu kupuju strip u papirnom obliku. Tako da im pročitani sken dođe kao neka vrsta ogleda pred kupovinu, svojevrsni privju, razmišlja on o aktuelnom pitanju odnosa „digital ili papir”.

Japanski strip se velikom brzinom probija na naše tržište: „Svet stripa” otvorio još jednu striparnicu u Kragujevcu 4
Foto: Z. S. M.

Kragujevačko Udruženje „Svet stripa” od svog osnivanja 2010. godine deluje u oblasti vizuelne umetnosti kroz obrazovanje, izdavaštvo, promociju i afirmaciju stripa.

Organizuju Međunarodnu strip konferenciju „Kragujevac Comic Con” (od 2011. godine), školu devete umetnost Svet stripa (od 2015. godine), izdaju časopis „Kiša” (od 2011. godine), održavaju i vode specijalizovanu knjižaru za prodaju stripova – striparnicu „Svet stripa” već pet godina.

Po Vesoviću sve ove aktivnosti s pravom čine „Svet stripa” udruženjem koje se na najsveobuhvatniji mogući način bavi devetom umetnošću u republici Srbiji.

U novoj striparnici koja sa ulice mami poznatim i milim likovima Korta Maltezea, zagora i Spajdermena produženo je i radno vreme. Nekada su ljubitelji devete umetnosti svoje omiljene stripove mogli da kupe od 10 a od danas – sat ranije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari