EXIT18: Žene su vladarke zvuka 1Foto: EXIT

Jeste li se već ukrcali u blistavi svemirski brod Glavne EXIT-ove bine ove prve festivalske večeri, u sred neporecive prirode, dopunjene na vrhuncu vatrometima julskog neba?

Pa, svako ko je to propustio mogao bi da žali za mnogo čim, ali za jednim sasvim sigurno. Ne izložiti se jedinstvenoj energiji ženskog autorskog principa u današnjici, ne iskusiti tu opojnu i omamljujuću stvaralačku zlatnu žilu sa obe strane Atlantika, moglo bi se nakon svega smatrati ozbiljnim pomanjkanjem smisla za muzičku zbilju. Jer, LP i Fever Ray dokazuju – svaka na svoj upečatljiv način – da su žene definitivno vladarke novog zvuka ovog časa.

Recimo, NJujorčanka LP, krhka i neodoljiva alt-rock diva poslednje generacije, ta prava gospođica Lu Rid ispod svoje scenske pojave kovrdžavog dečaka, negde na pola puta između mladog odzvanjajućeg Dilana i zavodljive rock-noir dekadencije Velveta. Ova autorka obraća vam se sa toliko mnogo delikatne ženske ranjivosti, ali istog časa iz nje grune i takvo obilje odlučnosti i snage, da ne možete ništa drugo nego da joj oduševljeno kličete. Izuzetnog dara, ova uzbudljiva rock poetesa drži pažnju svojom pričom i osobenim glasom, uzburkavajući povremeno atmosferu na način kakve San Remo klasike, da bi već sledećeg časa isporučila nešto čega se ne bi postideo ni jedan DŽek Vajt.

Fever Ray je sasvim druga priča. Ova švedska boginja electro-art-popa, okružena svojim opako zavodljivim drugaricama, u svom nastupu kao da priziva miks Exitovih uspomena na ono što su nam sa ove iste scene prethodno već odaslale M.I.A. i Rošin Marfi recimo, ali na sasvim svoj unikatan način. Ženska tribalna atmosfera, egzotičnog predznaka, jedan, rečju, ritual sfera sa sve magijskim dozivanjem udaljenih zvezda, čini ovaj Fever Ray teatar božanskih podneblja potpuno novim muzičkim iskustvom. Fever Ray kao da evocira neki nepoznat folklor, izmišljajući jedan novi muzički jezik za sebe i svoje privrženice. A kada on poprimi malo mračnije tonove, mogao bi se smatrati i alternativnim ‘soundtrackom’ za seriju „Most“.

I, konačno Migos. Sa zakašnjenjem od ’akademskih’ sat vremena, ovaj trio u ‘opravdanoj’ duo verziji momentalno je energizovao Veliku binu i, čini se, celu Tvrđavu. S pravom smatrani za budućnost hip hopa, Migos u sebi spajaju dečačku drskost, uličnu ležernost i eksplozivno, ultrabrzo rimovanje po samoj oštrici. I, znate šta, sva deca Exita su rimovala sa njima, svojim novim herojima. Ko peva, zlo ne misli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari