Danas deli ulaznice za film "Sećanje na bol - Margerit Dira" 1

Premijera filma „Sećanje na bol – Margerit Dira“ reditelja Emanuela Finkijea biće prikazana večeras u Jugoslovenskoj kinoteci.

Tim povodom Danas deli tri puta po dve ulaznice čitaocima koji se prvi jave na broj redakcije 344 11 86, od devet do 16 sati.

Film je francuski kandidat za Oskara u kome Melani Tieri glumi Margerit Dira u adaptaciji autobiografskog romana „Bol“ („La douleur“) ove čuvene spisateljice. Prema oceni NJujorkera, „ovo je ozbiljan, visoko intelektualni film“.

U okupiranom Parizu 1944. mlada i talentovana spisateljica Margaret Dira je član Pokreta otpora zajedno sa svojim mužem Robertom Antelmom. Nakon što njenog supruga deportuje Gestapo, ona se upušta u riskantnu romansu sa saradnikom Višijevske Francuske ne bi li pomogla svom mužu.

U saopštenju za medije se navodi da je reditelja filma inspirisalo lično iskustvo, jer je i sam imao članove porodice koji su bili poslati u logor, iako je čitao knjigu još kao student, ali tad nije mogao ni da pomisli da će moći da snimi film na osnovu ovog romana.

„U svojoj suštini, ‘Sećanje na bol’ govori o ‘strahoti zaboravljanja’, bilo da se radi o nekom od naših najbližih ili svih žrtava rata. Dira insistira da se sećamo i bez sumnje njena poruka se mora shvatiti ozbiljno“, napisao je čuveni kritičar Roger Ebert o ovom filmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari