Filmski vodič od 4. do 11. aprila 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

4. april – „Shadows in Paradise“ i „Man without a past“

Dva filma režisera Aki Kaurismaki – a, „Shadows in Paradise“ i „Man without a past“ biće prikazana, jedan za drugim, sa početkom u 20 sati, u Galeriji Kvaka 22.

Aki Kaurismaki, režiser iz Finske, danas je zaslužno ime sa velikim renomeom u svetu kinematografije. Kao jedno od njegovih prvih značajnih ostvarenja, ujedno začetak triologije o proletarijatu, izdvaja se delo iz 1986. godine, „Senke u raju“ – navedeno je u najavi događaja i dodato da film ostavlja utisak ozbiljnog kvaliteta – pre svega, zbog dobre emocije.

Filmski vodič od 4. do 11. aprila 2Priča se tiče običnih ljudi, nema veliku dinamiku i netipične obrte; ne govori o epohalnim promenama niti ljudima koji su na vrhu društvene hijerarhije. Prikazan je život đubretara, u realističnom maniru, a prožet širokom paletom osećanja i velikih povezanosti.

Povodom filma Čovek bez prošlosti organizatori su ukazali da je reč o toploj i zabavnoj priči koja govori o čoveku koji počinje svoj život iz početka. Nakon što su ga brutalno opljačkali i pretukli, čovek potpuno gubi pamćenje i pokušava da ponovo izgradi svoj život.

Bez novca luta najsiromašnijim delovima Helsinkija i živi na pristaništu u kontejneru za tovar. Upoznaje radnicu Armije spasa i zaljubljuje se u nju. Otkrivši ljubav, primoran je da upozna neke od životnih vrednosti kojih čovek ne treba da se stidi. Ova jednostavna priča govori o ljudima koji još uvek znaju kako da budu dobri, brižni i nežni.

4. april – Sećanje na bol – Margerit Dira

Filmski vodič od 4. do 11. aprila 3Francuski kandidat za Oskara – film reditelja Emanuela Finkijea „Sećanje na bol – Margerit Dira“ premijerno će biti prikazan večeras u Jugoslovenskoj kinoteci, istaknuto je u saopštenju za medije.

U filmu Melani Tieri glumi Margerit Dira u ovoj adaptaciji autobiografskog romana „Bol“ (La douleur) ove čuvene spisateljice. Povodom radnje je istaknuto da u okupiranom Parizu 1944. godine mlada i talentovana spisateljica Margaret Dira postaje član Pokreta otpora zajedno sa svojim mužem Robertom Antelmom. Nakon što njenog supruga deportuje Gestapo ona se upušta u riskantnu romansu sa saradnikom Višijevske Francuske ne bi li pomogla svom mužu.

4. april – Srećan kao Lazaro

Filmski vodič od 4. do 11. aprila 4Italijanska drama„Srećan kao Lazaro“, rediteljke Aliče Rorvaher i izvršnog producenta Martina Skrosezea je film čiji je bajkoviti scenario proglašen najboljim na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Kanu, od večeras kreće u redovnu bioskopsku distribuciju, istaknuto je u saopštenju za medije.

U pitanju je film o susretu Lazara, mladog seljaka koji zbog svoje dobrote često bude pogrešno shvaćen i Tankredija, mladog plemića prokletog zbog svoje bogate mašte. Život u njihovom izolovanom selu zvanom Inviolata kontroliše užasna Marćesa Alfonsina de Luna, kraljica cigareta. Poverenje između Tankredija i Lazara je toliko veliko da Tankredi pita prijatelja da mu pomogne da iscenira svoju otmicu. Njihovo prijateljstvo je toliko čvrsto da Lazaro putuje kroz vreme u potrazi za Tankredijem. U velikom gradu Lazaro izgleda kao samo mali deo prošlosti, istaknuto je u saopštenju.

4. april – Koja je ovo država

Crna komedija „Koja je ovo država“, reditelja Vinka Brešana, snimljen u srpsko-hrvatskoj koprodukciji, započeće svoj bioskopski život večeras, a istog dana biće održana i premijera u beogradskoj Kombank dvorani, istaknuto je u saopštenju za medije.

Filmski vodič od 4. do 11. aprila 5Komedija odgovara na pitanje šta se dogodi kad ljutiti penzioneri ukradu iz grobova leševe Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, navodi se u saopštenju i dodaje da film prati nekoliko glavnih likova – suicidnog generala, jednog od ministara i grupicu penzionera – ljubitelja hrvatske fudbalske reprezentcije.

Progonjen prošlošću i razočaran u ono što je Hrvatska postala, general Mikić sanja i mašta o svom samoubistvu, a ministar se bori sam sa sobom i onim što je politika od njega napravila, te se dobrovoljno zatvara u zatvorsku ćeliju, jer smatra da mu je tamo mesto. Revolt prema vlasti iskazuje i nekoliko prijatelja, penzionera, koji se odlučuju na opasan i nesvakidašnji korak – iskopavaju bivšeg predsednika Hrvatske, Tuđmana. Ipak, postaje im jasno, da svaka odluka koju žele sprovesti zavisi od političara, kojima je važno samo jedno – ostati na vlasti, istaknuto je u saopštenju povodom najave filma.

10. april – Groblje Kućnih Ljubimaca

Filmski vodič od 4. do 11. aprila 6Premijera filma Groblje Kućnih Ljubimaca biće održana u Tuckwood Cineplex -u, sa početkom u 22 sata.

Film „Groblje kućnih ljubimaca“ zasnovan na romanu Stivena Kinga, a posle premijere, od 11. aprila, kreće projekcija u svim Cineplexx bioskopima.

10. april – Okupirani bioskop

Filmski vodič od 4. do 11. aprila 7Dokumentarni film „Okupirani bioskop“ (2018) rediteljke Senke Domanović, biće prikazan u Ciglani Klubu ljubitelja teške industrije sa početkom u 19 sati.

Povodom projekcije organizatori su istakli da film prati mlade aktiviste i događaje oko okupacije bioskopa Zvezda. Različite društvene grupe ujedinile su se sa istom namerom – da menjaju stvarnost u kojoj žive, međutim, ideje o tome kako bi ta stvarnost trebalo da izgleda nisu bile iste.

Film će najaviti rediteljka, ukazali su organizatori i dodali da će nakon projekcije biće organizovana diskusija o potencijalima i problemima na koje skvoterski pokret kod nas nailazi, o političkim implikacijama zauzimanja napuštenih prostora, o značaju kreiranja novih javnih i otvorenih prostora. Razgovaraćemo i o sličnostima i razlikama između skvotova koji su nastajali na ovim prostorima, kao što su Zvezda, Društveni centar u Novom Sadu, Inex film, Kvaka 22, Društveni centar NNK…

11. april – 100 dana 100 stvari

Filmski vodič od 4. do 11. aprila 8Komedija „100 dana 100 stvari“ je nemački film, čija bioskopska distribucija kreće od 11. aprila, a radnja govori o dva najbolja druga koja se osudjuju na opkladu do gole kože, istaknuto je u saopštenju za medije i dodato da je u pitanju priča o današnjem materijalizmu i konzumerističkom načinu života, kao i potrazi za zaista važnim stvarima u životu, među kojima su ljubav, prijateljstvo i sreća.

11. april – Hellboy

Film Hellboy, režisera Neil Marshalla, biće prikazan  u Centru za kulturu i turizam Mladenovac, u 20 sati.

Filmski vodič od 4. do 11. aprila 9Hellboy je ultimativni antiheroj, plod nacističkog mističnog eksperimenta iz 1944. godine koji su američki agenti preoteli i odgajili i da bude na strani Dobra, temeljen na kultnom stripu Mikea Mignole, istakli su organizatori i povodom radnje dodali da se ultimativni antiheroj vraća u osvetničkoj misiji u Londonu, gde se drevni duh zle veštice (Nimue the Blood Queen) vratio iz mrtvih.

Zarobljena i odbačena pre više vekova, kraljica veštica se vraća u naš svet kako bi ponovo donela smrt i uništenje. Samo heroj s paklenim korenima kao Hellboy, u stanju je suočiti se s pretnjom i boriti se s vešticom i njenom vojskom. Njegove će se šanse još više povećati kad se ispostavi da je naslednik moći samog kralja Arthura. Međutim, čak ni on ne može da pobedi sam u ratu sa silama zla…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari