Dani domaćeg filma u 26 gradova u Srbiji 1Foto: Aleksa Anđelić

Manifestacija Dani domaćeg filma održaće se 29. i 30. oktobra u više od 40 bioskopa i insitutucija kulture širom Srbije, kao inicijativa Filmskog centra Srbije, organizacije DOK Srbija i lokalnih bioskopa i centara za kulturu.

Biće prikazano 12 dokumentarnih filmova, i dva igrana, u 26 gradova u Srbiji.

Ulaz na projekcije dokumentarnih filmova je besplatan, dok je cena ulaznice za igrane filmove 100 dinara.

Ognjen Rakčević, ispred FCS, rekao je na konferenciji za novinare povodom manifestacije, da će se prvog dana prikazivati dokumentarni filmovi, a drugog dana „dva najgledanija dugometražna igrana filma u proteklih godinu dana“ – triler „Jedini izlaz“ i komedija „Vikend sa ćaletom“, koji su, kako je istakao Rakčević, na konkursu FCS dobili novčana sredstva za stimulaciju gledanosti.

On je i dodao da su oba igrana filma imala gledanost od preko 50.000 gledalaca.

Dokumentarni filmovi koji će se naći na programu su: „Pejzaži otpora”, Marte Popivode, „Koreni”, Tee Lukač, „Telenovela sivo u koloru”, Filipa Martinovića, „Srećna Nova, Jivu”, Mladena Kovačevića, „Viktorija, 15”, Mine Petrović, „Govori da bih te video”, Marije Stojnić, „Blizanci satkani od sna”, Lee Vahrušev i Seada Šabotića, „Drenjine”, Nikole Stojanovića, „Zaklinjem se…”, Nikole Dragovića i Milutina Petrovića, „Potreba za mržnjom”, Filipa Čolovića, „Dida”, Nikole Ilića i Korine Švingruber Ilić i „Fejt i Branko”, autorke Ketrin Hart.

Nakon prikazivanja ovih dokumentaraca biće upriličeni i razgovori sa njihovim autorima

„Ove godine imamo 12 friških filmova, neki od njih nisu ni imali srpske premijere, već su imali premijere u inostranstvu ili po fesitvalima. Publika ih nije uopšte videla, tako da imamo sreće da je produkcija raste, uz pomoć i razumevanje FCS da je dokumentarni film važan, a s druge strane postoji publika za njega“, kazala je Andrijana Stojković, u ime Udruženja dokumentarista Srbije (DOK).

I dodala da su poslednjih godina uspeli da ljude iza malih sredina, koji nemaju festivale, zainteresuju da dođu i pogledaju filmove.

Kako je navela, jedne godine za dokumentarce su uspeli da napune bioskopske sale u Negotinu i Ivanjici.

„Ljudi hoće da gledaju, ali ne da im se takva vrsta kulturnog sadržaja.“

Istakla je i da su svi filmovi zanimljivi, ali i nagrađivani na domaćim ili stranim festivalima, ali i da će se u nekim od gradova filmovi ponoviti, odnosno da će isti film biti prikazivan u dva ili tri grada.

„Ono što me posebno raduje je što autori ove godine, kao i prethodnih godina, putuju sa filmovima, odnosno žele da se sretnu sa publikom u drugim gradovima. Pokrićemo goste, koje pokušavamo da pošaljemo na svaku projekciju, zato što mislimo da je taj susret vrlo važan za približavanje dokumentarnog filma običnim ljudima“, rekla je Stojković.

Glumica Anđelka Prpić smatra da ima smisla da se filmovi koji su imali veliku gledanost ponovo prikazuju pred publikom.

„Prva volim da nekoliko puta gledam film koji mi se dopadne, ne nekoliko puta, nego da ga znam napamet.“

Dodala je i da je „Jedini izlaz“ izašao u trenutku „kad mu vreme nije“, kada je krenulo zatvaranje bioskopa za vikende i skraćivanje vreme rada istih.

„To je ipak žanr na koji ne idete sa detetom u bioskop da gledate psihološki triler, nego hoćete uveče, kad padne mrak, da odete i pogledate.“

Prpić je izdvojila i da filmovi „Vikend sa ćaletom“ i „Lihvar“ takođe zaslužuju pažnju, što se, kako ističe, pokazalo na festivalima.

Gradovi u kojima će se manifestacija održati su: Lazarevac, Zrenjanin, Vrbas, Beograd, Apatin, Lajkovac, Ivanjica, Gračanica, Vrnjačka Banja, Sopot, Prijepolje, Subotica, Niš, Blace, Bor, Arilje, Bačka Palanka, Kanjiža, Doljevac, Požarevac, Gornji Milanovac, Jagodina, Trstenik, Leskovac, Negotin i Loznica.

Tekst je deo projekta koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari