Dani makedonske kulture od od 23. do 31. maja u Beogradu 1Foto: Pixabay/jorono

Dani makedonske kulture u Beogradu, najznačajnija manifestacija makedonske zajednice u Srbiji, koju organizuje udruženje Makedonium iz Beograda, biće ove godine održana od 23. do 31. maja, povodom proslave dana sveslovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija, saopštilo je danas to udruženje.

Na otvaranju manifestacije 23. maja od 19 časova u Pedagoškom muzeju biće održan koncert dua „Etno lirika“ – koji čine sopran Jelena Aleksić i pijanistkinja Magdica Manasieva, a njihov repertoar su tradicionalne makedonske pesme u jedinstvenoj obradi i spoju klasične muzike, džeza i folklora.

Manifestaciju će otvoriti predsednik Makedonskog nacionalnog saveta u Srbiji Borče Veličkovski.

U okviru Dana makedonske kultzre predviđen je niz izložbi, koncerata, promocija knjiga i filmskih projekcija

Program 31. maja u Tetru 78 zatvara predstava „Razvedi me“ skopskog pozorišta „Provokacija“.

Manifestacijom “Dani makedonske kulture u Beogradu“, iz godine u godinu ukazujemo na prijateljske i neraskidive veze dve zemlje. Osnovni cilj je da ta manifestacija bude most između naših dvaju domovina, odnosno da u onoj u kojoj živimo pružimo kulturne sadržaje domovine iz koje potičemo, poručili su organizatori.

Partneri u realizaciji manifestacije su Muzej grada Belgrada, Pedagoški muzej i Teatar 78, a tradicionalno je podržavaju i finansiraju Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije, Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine i kompanije Alkaloid i Fudeks, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari