U srednje škole upisano više od 18.000 učenika romske nacionalnosti po afirmativnim merama 1Foto: Ministarstvo prosvete

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović razgovarala je danas sa predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Daliborom Nakićem i njegovim saradnicima.

Na sastanku održanom u Ministarstvu prosvete razgovarano je o unapređivanju već postojećih, dobrih praksi u obrazovanju romske nacionalne manjine i sistemskim afirmativnim merama kojima se deca romske nacionalne manjine podstiču na obrazovanje, saopštilo je Ministarstvo.

Đukić Dejanović je istakla važnost obrazovanja za učenike pripadnike romske nacionalne manjine i navela da Ministarstvo prosvete pored, afirmativnih mera za upis u srednje škole i fakultete, ima i druge mere kojima podstiče nastavak školovanja, poput stipendija, mentorske podrške, pedagoških asistenata, ali i dobijanje mesta pod povoljnijim uslovima u učeničkim i studentskim domovima.

„Afirmativnim merama do sada je u srednje škole upisano više od 18.000 učenika romske nacionalnosti, a ove školske godine upisano je 2.451 učenika u srednje škole, od toga 55 odsto su devojčice, što me posebno raduje. Takođe, afirmativnim merama, na visokoškolske ustanove upisano je više od 2.000 studenata, a 51 odsto čine devojke “, istakla je ministarka.

Ona je naglasila da je smanjen procenat učenika romske nacionalne manjine koji napuštaju obrazovni sistem.

„Unapređenim podsticajnim merama za upis, na kojima ćemo u narednom periodu zajednički raditi, nastojimo da povećamo broj učenika romske nacionalnosti u obrazovnom sistemu, ali i da sprečimo osipanje romske dece iz škola“, navela je Đukić Dejanović.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma, Nakić istakao je da su ovo dobri signali za romsku zajednicu i da su zadovoljni rezultatima i saradnjom sa Ministarstvom prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari