„Dani Romulijane“ u rimskoj carskoj palati od 20. do 25. avgusta 1Foto: EU info

Feliks Romulijana, rimska carska palata koja se nalazi na Uneskovoj listi Svetske kulturne baštine od danas do 25. avgusta biće pozornica za pozorišne i lutkarske predstave, predstavljanje knjige, finalnog takmičenja Evropske škole debate, mesto kreativno – obrazovnih radionica za decu, prezentacija o arheologiji i istoriji Feliks Romulijane i Rimskog carstva i sve to u okviru “Dana Romulijane”.

Organizator „Dana Romulijane“ je Narodni muzej Zaječar, a podršku realizaciji manifestacije pružio je projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Cilje ove kulturno-obrazovne manifestacije je da se lokalno stanovništvo i posetioci iz ostalih delova zemlje i inostranstva upoznaju sa istorijom i umetnošću Feliks Romulijane, a osmišljeni programi namenjeni su različitim uzrastima, objašnjavaju organizatori.

-Kroz radionicu “Oživi lutku” deca će učiti o lutkarstvu, steći zanatske veštine u pravljenju lutaka i odigrati predstavu „Legenda o caru Galeriju“. Na drugoj radionici, učenici zaječarskih škola će učiti o keramici i grnčariji koja je pronađena u arheološkim iskopavanjima Feliks Romulijane, a okušaće se i u samoj proizvodnji glinenih predmeta koji će biti izloženi poslednjeg dana manifestacije. – kažu organizatori.

Finalno takmičenje Evropske škole debate, u organizaciji EU Info centra iz Beograda, biće održano u atrijumu carske palate, a mladi govornici takmičiće se na temu „Rimsko carstvo i evropska civilizacija“, tokom koje će praviti paralelu između moderne Evrope i carstva koje je postavilo temelje celom kontinentu. Programom “Dana Romulijane” predviđene su i prezentacije o arheologiji i istoriji Feliks Romulijane i Rimskog carstva, koje će držati profesori sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, dok su večernji termini posvećeni filmovima i predstavama.

Između ostalog na Romulijani će biti izvedena pozorišne predsatve Antigona Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” i Narodnog pozorišta Priština i Igra Bogova Scene “Maska” i Šabačkog pozorišta i prikazani filmovi Romulijana i magura – arheološke riznice iščezlog carstva i Sirmium iz ciklusa Putevima Rimskih careva. “Dani Romulijane” počinju danas šestodnevnim kreativnim radionicama za decu, a večernja dešavanja otvara scenski program U čast Galeriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari