MCF: „Dara iz Jasenovca“ najgledaniji film u Americi na osnovu prosečne zarade u bioskopima

Ostavite komentar


  1. A sta ti vrijedi kada ce „Kvo Vadiss Aida“ ici za Oskara, a ovaj film nece proci ni u uzi kug. Znaci, zna se koji je bolji. Sigurno je da ce ljudi iz americke akademije znati sta treba.

    1. Onda će i preskočiti Quo Vadis. Uostalom, oba filma su ispala iz trke za Zlatni Globus. Stoga…

  2. Poštovani novinari Danasa,

    Ne znam odakle vam podatak da je „film ostvario takođe izuzetno pozitivnu kritiku reprezentativnog sajta Rotten Tomatoes“. Na sajtu film trenutno ima ocenu 58%, što je daleko od izuzetno povoljne kritike. Osim toga, ovaj sajt ne nudi jednu kritiku, već prosečnu ocenu na osnovu ocena većeg broja kritičara. Deluje kao da ste preneli saopštenje autora filma i produkcijske kuće bez ikakve intervencije (u prilog ovom utisku govori i ton vesti, pominjanje „edukativnog karaktera“ itd) ne naznačivši da je u pitanju saopštenje. Mislim da ovakve greške renomiranom listu kao što je vaš ne bi smele da se događaju.

      1. Pa zar nema edukativan karakter? A to sto je na Roten Tomatou to se lako da menjati

      2. Oc3na gledalaca je 89% pizitivna sto he enirmno. 12 glasaca na rotenu direktno su stavili 58%, to mogu biti i hrvati, bilo ko. Hajde svi pozitivan glas na rotten tomato, potrebna samo registracija.

    1. Небитна је оцена самог филма, битно је да се говори и екранизује о монструозним злочинима усташа над србима за време Независне Државе Хрвацке. Злочини су сакривени већ 75 година, неко је већ морао да скрене пажњу на зверства Хрвата над србима у другом светском рату.
      Хрватска није платила ратну одштету а константно минимизује број свирепо убијених Срба у Јасеновцу и широм Независне Државе Хрватске за време Анте Павелића.
      Чак је и Хитлерова инспекција логора Јесеновац средином 1943 била згрожена бруталности којом су Хрвати убијали Србе у комплексу логора Јасеновац.
      Тада су Хрвати предали документацију са 1.400.000 убијених Срба инспекторима из Берлина. До краја рата од средине 1943 је остало пуне две године за које време је логор радио пуним капацитетом јер Тито није имао намеру да прекине рад Јасеновца.
      Јесеновац је престао да ради тек у Мају 1945, а рат је већ био завршен у већем делу Европе почетком Марта 1945.
      Цифра о броју убијених Срба у комплексу логора Јасеновац из средине 1943 је преполовљена и износила је 700.000 убијених Срба до почетка 90’тих.

      1. Ne lupaj leba ti, u 2 svetskоm ratu u celoj Jugoslaviji poginulo je 1.650.000 ljudi. Zvanični podaci sa wikipedije.

        1. Svaka čast Tomo. Izvor informisanja ti je u skladu sa mentalnim kapacitetom. Nije poenta u formi nego u suštini. Mnogo srba i srpske dece je zverski ubijeno u tim logorima a i šire. Pozdravio te tudjman

        2. Puno stručnjaka na malom prostoru.Neko reče „zvanični podatak sa vikipedije“.Taj „zvanični podatak“može da promeni bilo koji korisnik vikipedije.

  3. Meni je iskreno zao sto se u medijima najmanje govori o stradalim ljudima i u Jasenovcu i u Srebrenici. Umesto toga, u prvi plan isplivavaju nacionalisticka prepucavanja „ko je veci mucenik a ko veci zlocinac“. I to je samo znak da bi se slicna krvoprolica opet mogla dogoditi.

  4. Mnoge boli ovaj film svima….nije bitno dal ce da dobije oskara bitno je da se prikaze istina posle toliko godina. Sve zrtve zasluzuje makar to. A samo zli jezici i ljudska zloba moze da negira to . Bravo za film !!!

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.