Debata „Mesto umetnika i umetnosti u društvenom kontekstu“ u „Cvijeti“ 1Foto: promo

Udruženje likovnih umetnika Srbije organizovaće javnu debatu „Mesto umetnika i umetnosti u društvenom kontekstu“ danas od 17,30 časova u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“.

Prva u seriji od šest debata istraživačko-debatnog programa „Ka horizontalnosti u umetnosti“, predstaviće dosadašnji rad istraživačkih blokova.

Cilj istraživanja, koje se u okviru projekta odvija od septembra, ima za cilj iznalaženje konkretnih rešenja za poboljšanje društvenog, socijalnog, poreskog i radnog statusa umetnika.

Kako rezultate istraživačkog rada postaviti u širi društveni kontekst i artikulisati dalje smernice za konstruktivno rešavanje postojećih problema, biće predmet diskusije sa pozvanim gostima-komentatorima: Noa Trajster, Vida Knežević, Zoran Pantelić i Dragana Martinović.

Publika je pozvana da se uključi u debatu, koja će preispitati ulogu umetnosti u društvu i funkciju koju bi umetnost trebalo da ima u progresivnom društvu, kao i obaveza koje bi predstavnici društva tj. državni organi trebalo da imaju u obezbeđivanju adekvatnih uslova za život i rad umetničkih stvaralaca.

Link za priključenje debatnom programu putem Zoom aplikacije: https://us02web.zoom.us/j/89718001597pwd=SThZV3NFM28wb2FmU0pQNXd6YnI3dz09 Passcode: 242330

Organizovan je i live streaming debate preko zvaničnog ULUS YouTube kanala.

Panelistima debate pitanja se mogu postavljati u live chat-u, a zainteresovani se mogu javiti za reč podizanjem digitalne ruke, takođe u chat-u.

S obzirom na aktuelnu zabranu boravka više od 30 osoba u zatvorenom prostoru potencijalni posetioci su zamoljeni da svoje prisustvo debati uživo potvrde na email: ulusudruzenjeŽgmail.com.

Biografije

Vida Knežević je istoričarka umetnosti, kustoskinja, radnica u sektoru kulture, članica Kontekst kolektiva čiji rad predstavlja proces povezivanja kritičke teorije i prakse, umetničke proizvodnje sa širim društvenim delovanjem. Od 2006. do 2010. godine je radila na projektu Kontekst galerija. Tokom 2019. godine je odbranila doktorsku tezu pod nazivom „Teorija i praksa kritičke levice u jugoslovenskoj kulturi (jugoslovenska umetnost između dva svetska rata i revolucionarni društveni pokret)“. Od 2014. jedna je od urednica edukativnog projekta i levog medijskog portala Mašina.rs gde se bavi odnosom između kulturno-umetničke i medijske proizvodnje, ekonomije, politike i aktivizma.

Dragana Martinović, mr teorije umetnosti i medija, zaposlena je u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka kao istraživač/viši stručni saradnik. Angažovana je na istraživačkim projektima vezanim za kulturne politike, vizuelne umetnosti, izlagački sistem, kao i za stalne muzejske postavke. Završila je Filozofski fakultet u Beogradu, odsek: istorija umetnosti; Interdisciplinarne postdiplomske studije, Univerzitet umetnosti u Beogradu, odsek: teorija umetnosti i medija. Doktorand je na katedri za teoriju kulture, Fakultet političkih nauka u Beogradu.

Zoran Pantelić je umetnik, producent i istraživač. Diplomirao 1991, imagistrirao 1995. na Akademijiumetnosti u Novom Sadu. Pohađao školu za medijsku edukaciju na Fakultetu društvenih nauka u LJubljani 2001. i školu za studijsku produkciju na SSR koledžu u Londonu 2017. Osnovao umetničku grupu APSOLUTNO 1993. godine u Novom Sadu. Od 1995. godine učestvuje na internacionalnim simpozijumima i konferencijama kao gostujući predavač na univerzitetima širom Evrope. Godine 2000. osnovao je kuda.org_centar za nove medije u Novom Sadu. Učestvovao je u osnivanju i uspostavljanju Omladinskog društvenog centra CK13, Novi Sad, 2007. godini. Od 2009. član je predsedništva Saveza likovnih umetnika Vojvodine. Od 2010. član je Evropskog parlamenta kulture sa sedištem u Berlinu, Nemačka.

Noa Treister je umetnica i kuratorka, koja se bavi socio-ekonomsko-političkim problemima u okviru umetničkih projekata koje vodi i u kojima je bila učesnica. Članica Istraživačko-edukativne zadruge Pleiades i Učitelj neznalica i njegovi komiteti. Završila je The Art Academy Bezalel-Akademija za umetnost i dizajn u Jerusalimu i doktorirala na odseku za umetnost i komunikaciju – The European Graduate School u Švajcarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari