Dejan Mijač je ostavio neizbrisiv trag u Sterijinom pozorju 1Teatrolog Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja, Foto: G. Nonin

Dejan Mijač je, ne samo kao osmostruki laureat Sterijinog pozorja, već i kao stvaralac koji je tokom svoje bogate karijere na više načina sarađivao sa ovom novosadskom pozorišnom institucijom, ostavio neizbrisiv trag u najpoznatijem pozorišnom festivalu na ovim prostorima.

U Sterijinom pozorju u Novom Sadu, sa žaljenjem je dočekana vest da nas je juče napustio pozorišni reditelj Dejan Mijač koji je ostavio neizbrisiv trag i u ovoj instituciji, kao što je ostavio dubok trag i u pozorištu uopšte.

O tome svedoči osam Sterijinih nagrada, sedam za režiju – Pokondirena tikva (Srpsko narodno pozorište, 1974), Ženidba i udadba (NP Sombor, 1976), Pučina (Jugoslovensko dramsko pozorište, 1978), Putujuće pozorište Šopalović (Jugoslovensko dramsko pozorište, 1986), Rodoljupci (Jugoslovensko dramsko pozorište, 1987, vanredna), Čudo u Šarganu (Atelje 212, 2002) i Skakavci (Jugoslovensko dramsko pozorište, 2006), a Nagradu za naročite zasluge, Mijač je od Sterijinog pozorja dobio 1990. godine.

Dejan Mijač: Umetnik koji nam brani dostojanstvo  1

Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Na Pozorju su u njegovoj režiji odigrane 23 predstave koje su akterima donele obilje nagrada.

“Dejan Mijač odavno se upisao u pozorišnu večnost. Neobuzdanom, inventivnom, maštovitom i beskompromisnom umetničkom i kreativnom energijom rediteljski je uobličio ogroman broj predstava. Sada se, nažalost, preselio u onu neumitnu večnost. Ostavio je neizbrisiv trag i u Sterijinom pozorju. Osmostruki je lauret našeg festivala, a u Pozorju je, između ostaloga, bio predsednik Umetničkog saveta, član žirija, selektor… Ali, pre svega, bio je veliki podržavalac Sterijinog pozorja i njegov iskreni prijatelj.”, izjavio je za Danas teatrolog Miroslav Miki Radonjić, direktor Sterijinog pozorja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari