Dejan Ristić uložio prigovor na konkurs za upravnika Narodne biblioteke 1Foto: Medija centar

Zakonom propisana procedura za izbor novog upravnika Narodne biblioteke Srbije privodi se kraju.

Upravni odbor NBS trebalo je juče da, dan uoči zakonskog roka, prosledi Ministarstvu kulture i informisanja svoju listu kandidata sa obrazloženjem, nezvanično saznaje Danas. Prema odluci UO, u uži krug od petorice prijavljenih kandidata izabrani su dosadašnju upravnik Laslo Blašković i Milorad Vučković, načelnik Centra za uzajamnu katalogizaciju Srbije u NBS.

Novog upravnika imenovaće Vlada Srbije na nekoj od narednih sednica, a na predlog koji bude dalo Ministarstvo kulture, kome je jedan od kandidata, istoričar Dejan Ristić, nekadašnji upravnik NBS i državni sekretar u ovom resoru, podneo prigovor zbog ocene UO NBS da ne ispunjava uslove konkursa.

Članovi UO NBS početkom nedelje razgovarali su sa Blaškovićem i Vučkovićem. Vučković, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, ima podršku zaposlenih u NBS i bibliotekarske struke u Srbiji, o čemu je Sindikat NBS obavestio UO. Isti izvori tvrde da je Blaškovićev program rada NBS uglavnom baziran na proširenju depoa koji se planira iduće godine.

UO NBS prošle nedelje ocenio je da ostala tri kandidata: kriminolog i pesnik Miloš Janković, jedan od bivših upravnika, istoričar Dejan Ristić, i zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke Adam Sofronijević ne ispunjavaju uslove konkursa i nemaju potpunu dokumentaciju.

Prema uslovima konkursa, raspisanog 8. aprila, od kandidata se tražilo da imaju visoko obrazovanje u okviru društveno-humanističkih nauka i umetnosti na osnovnim akademskim studijama, najmanje deset godina radnog iskustva, od toga minimum četiri godine na poslovima rukovođenja u ustanovama kulture ili u nastavno-naučnim ustanovama društveno-humanističkog smera, da znaju jedan svetski jezik, imaju državljanstvo Republike Srbije i opštu zdravstvenu sposobnost.

Uz sva potrebna dokumenta trebalo je da dostave i predlog Programa rada i razvoja Biblioteke za period od četiri godine i radnu biografiju.

Istoričar Dejan Ristić negira ocenu UO NBS da u prijavi na konkurs „nije dokazao da poseduje najmanje deset godina radnog iskustva u kulturi, od toga najmanje četiri godine na poslovima rukovođenja u ustanovi kulture“.

On tvrdi da je „dostavljanjem čak šest različitih potvrda dokazao da ispunjava navedeni uslov“ o svom radnom iskustvu u Arhivu Srbije, NBS, „Filmskim novostima“, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“, koje ukupno iznosi 11 godina, 10 meseci i tri dana.

Ristić napominje da „ne bi želeo da ni na koji način da spekuliše u vezi sa eventualnim razlozima i motivima za ovakav ‘previd’ koji je načinio UO NBS“, ali napominje da „takav postupak budi razumnu sumnju u zakonitost čitavog procesa izbora upravnika NBS“.

U petak konkurs NP

UO Narodnog pozorišta u Beogradu trebalo bi da u petak raspiše konkurs za izbor novog upravnika, prema proceduri sličnoj kao u NBS. Drugi upravnički mandat Dejana Savića završio se u novembru 2018. razrešenjem na lični zahtev, čemu je prethodio protest dela Drame zbog Savićeve smene v. d. direktora ove direkcije Željka Hubača. Pre drugog mandata Savić je pet godina bio upravnik NP u „v. d.“ stanju. Vlada Srbije je posle njegovog povlačenja imenovala za v. d. upravnika Ivanu Vujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari