Dela 50 srpskih umetnika pred publikom u Ljubljani 1S. Šumanović, Engleskinje u Parizu (1925)

Otvaranje izložbe „Srpski modernizam 1880-1950. iz kolekcije Galerije Matice srpske“ zakazano je za 29. januar u 19 sati u Narodnoj galeriji Slovenije, Prešernova 24, u LJubljani, a tokom trajanja izložbe održavaće se stručna tumačenja i prigodna predavanja kao i edukativni programi za decu zasnovani na iskustvu Galerije Matice srpske.

Izložba će biti otvorena do 3. maja ove godine.

Na današnjoj konferenciji za novinare upravnica Galerije Matice srpske i koautorka ove izložbe dr Tijana Palkovljević Bugarski istakla je da ova izložba realizovana na poziv Narodne galerije Slovenije u LJubljani, a sa željom da se slovenačkoj javnosti predstavi jedan deo srpskog kulturnog nasleđa kroz odabir dela iz jedne od najstarijih i najeminentnijih nacionalnih ustanova Republike Srbije.

„Izložba obuhvata 86 umetničkih dela – 75 slika, sedam skulptura i četiri grafike ? i sveobuhvatno ilustruje srpsku likovnu umetnost, njene uzore, opredeljenja i domete od poslednjih decenija 19. veka do sredine 20. veka. Kroz dela 50 autora predstavljen je put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. veka usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka. Stoga, izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera. Uz najpoznatije i najreprezentativnije umetnike poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića i Petra Lubarde, sa kojim se hronološki i završava postavka, izložena su i dela možda javnosti manje poznatih slikara koji su svojom delatnošću ostavili trag u istoriji srpske umetnosti ali i kolekciji Galerije Matice srpske. Odabrana dela prate brojni tekstualni, video i audio sadržaji sa ciljem da posetiocima približe ideje srpske likovne umetnosti, kao i prateći katalog na slovenačkom i engleskom jeziku“, istakla je upravnica Galerije MS.

Izložbu su koautorski realizovali dr Tijana Palkovljević Bugarski i dr Andrej Smrekar, u saradnji sa stručnom saradnicom Jelenom Ognjanović i uz kreativnu i tehničku asistenciju Nikole Ivanovića i Stanislave Jovanović Mindić.

Čitav tim konzervatora GMS – Danilo Vuksanović, Darko Despotović, Luka Kulić i Marijeta Sidovski ? radio je na pripremi eksponata za transport i izlaganje, dok je tehnička služba Narodne galerije izvela postavku izložbe.

Realizaciju izložbe omogućila je Narodna galerija Slovenije u LJubljani uz podršku Ministarstva kulture Republike Slovenije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Na otvaranju izložbe govoriće direktorice galerija dr Barbara Jaki i dr Tijana Palkovljević Bugarski, a svečano će je otvoriti ministri kulture Slovenije i Srbije, Zoran Poznič i Vladan Vukosavljević.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Dela 50 srpskih umetnika pred publikom u Ljubljani”

  1. To je lepo – gđa Nonin može kad hoće da objavi nešto u vezi događanja u NS? Jeste da je o radu režimskih institucija, al dobro je.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.