„Objavljivanje dela nekog pisca klasične vrednosti predstavlja najveći izazov za profesionalno izdavaštvo.

Možda pogotovu u ovom trenutku kada knjige vrhunske savremene i klasične književnosti nisu dovoljno vidljive i kada su njihovo mesto preuzele knjige u kojima ne postoji nikakva ideja vrednosti, stila ili umetničke lepote“, rekao je na konferenciji za medije Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, najavljujući „Dela Danila Kiša u deset knjiga“, koja će u izdanju izdanju ove kuće biti dostupna ne samo u Srbiji nego i regionu. Arhipelag je sa naslednicima autorskih prava Danila Kiša upravo potpisao ekskluzivni ugovor o objavljivanju i distribuciji dela ovog pisca na teritoriji Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U okviru ovih dela biće objavljena celokupna Kišova proza od ranih romana „Mansarda“ i „Psalam 44“, preko knjiga iz porodičnog ciklusa: kratkih priča iz knjige „Rani jadi“ i romana „Bašta, pepeo i Peščanik“, do tri knjige iz piščevog novelističkog ciklusa: „Grobnica za Borisa Davidoviča:“, „Enciklopedija mrtvih“ i posthumno objavljene knjige „Lauta i ožiljci“.

Deveti tom u ovom izdanju Dela Danila Kiša predstavlja knjiga „Pesme/Elektra“, u kojoj će se naći sabrane Kišove pesme i njegova najpoznatija drama Elektra.

Završni, deseti tom čini knjiga „Noć i magla“, koju sačinjavaju piščeve drame i filmski scenariji. Pored TV drama „Noć i magla“, „Papagaj“ i „Drveni sanduk Tomasa Vulfa“ i pozorišne drame „Mehanički lavovi“, u knjizi „Noć i magla“ biće objavljena i dva Kišova filmska scenarija pisana krajem sedamdesetih godina: „Končarevci“ i „Marin Držić Vidra“. Ova dva scenarija prvi put se objavljuju u okviru nekog izdanja dela Danila Kiša. Sve knjige će biti objavljene do 22. februara 2015. godine, kada se navršava 80 godina od piščevog rođenja. Dela Danila Kiša u deset knjiga priređuje Mirjana Miočinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari