Gorica Popović: Žao mi je što Flojd nije ovde 1

Digitalno restaurirana verzija filma „Nacionalna klasa“ biće premijerno prikazana pred beogradskom publikom u subotu, 29. septembra, u Studentskom parku od 20 časova.

„Srećna sam što sam deo ovog kultnog filma. Mislim da je ovo potez koji vraća veru da kultura nešto znači, da je potrebna i da treba ulagati u nju“, rekla je Gorica Popović na promociji, kada je najavljeno još ovakvih poduhvata do kraja godine.

Film „Nacionalna klasa“ je jedan od kultnih jugoslovenskih klasika u režiji Gorana Markovića.

Glavni junak priče je čuveni Flojd koga tumači Dragan Nikolić, a uloge u ovom filmu su zabeležili i: Gorica Popović, Voja Brajović, Bora Todorović, Irfan Mensur i drugi.

„Ovaj projekat ima za cilj čuvanje kulturnog nasleđa. Sećam se da sam film prvi put gledao kao desetogodišnjak ali su ga mnoge druge generacije gledale u lošem kvalitetu. To se sada menja. Dolazim iz zgrade arhiva Jugoslovenske kinoteke, gde se odvija restauracija filma. Još uvek se radi na restauraciji naših najklasičnijih filmova, a koji će biti prikazani do kraja godine“, rekao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Ovo ostvarenje poznato je i po muzici iz filma, koju je komponovao Zoran Simjanović, tekstove je pisala Marina Tucaković, a neki od izvođača su: Dado Topić, Oliver Mandić, Slađana Milošević…

Od 19 časova u subotu publiku će zabavljati Beogradski jazz orkestar, a prisutni će moći da uživaju u izvođenju muzike iz filma poput čuvene numere „Floyd“.

Za ulogu Vukosave poznatije kao „Šilja“, Gorica Popović je dobila Zlatnu arenu za najbolju ulogu u Puli.

„Ovo je moja druga uloga, prva je bila u filmu ‘Miris poljskog cveća’. Za ovu veliku ulogu nagrada me je iznenadila, dobila sam je a da nisam bila svesna šta znači. Žao mi je što Flojd nije ovde. On je bio jedinstven i za mene još uvek živi u svojim anegdotama, ulogama… Mnogo mi nedostaje“, rekla je Gorica.

Dane sa snimanja jako dobro pamti i seća ih se sa osmehom na licu, kako kaže, bilo je jako zabavno i puno su se družili.

Projekat „Vip kinoteka“, nastao u saradnji kompanije Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke, ima za cilj da zaštiti i sačuva ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Ovim projektom digitalne restauracije obuhvaćeno je deset filmskih ostvarenja za ovu godinu.

 

 Poznati Fića na beogradskim ulicama

Zvanice su na promociji imale su priliku da se provozaju u replici jednog od najlepših – Fiće iz filma Nacionalna klasa. Uzbudljive scene vožnje snimao je dubler Flojda, Pavle Komnenović, najtrofejniji srpski automobilski as.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari