Dino Mustafić za Danas: Sidran je bio beskrajno duhovit, priče i karakteri koje je ispisao ostaće ono srce Sarajeva zbog kojeg se emotivno i identitarno voli ovaj grad 1Foto privatna arhiva

Za moju generaciju, raju sa filma i iz pozorišta, Sidran je svojim darom, znanjem, umijećem bio pater familias – kaže filmski i pozorišni reditelj Dino Mustafić povodom odlaska velikog bosanskohercegovačkog pesnika, pisca, scenariste, člana Akademije nauka i umjetnosti BiH, Abdulaha Sidrana.

– Niko nije pisao u filmu dijaloge kao on, njegova poezija ostaće kulturno naslijeđe, monument duha, a pozorišne drame vječita scenska inspiracija i emotivni vulkan – navodi za Danas jedan od najznačajnijih i najangažovanijih jugoslovenskih i bosanskohercegovačkih reditelja, koga je vest o Sidranovoj smrti zatekla u Splitu, gde je u Gradskom kazalištu mladih preksinoć imao premijeru predstave „Apokalipsa radnika“.

– Sidran je bio je beskrajno duhovit, njegove priče i karakteri koje je kreirao ostaće ono srce Sarajeva radi kojeg se voli emotivno i identitarno ovaj grad. Između ostalog, jer je u njemu živio i stvarao Abdulah Sidran – ističe Dino Mustafić.

Jedan od najvažnijih i najpoštvanijih književnih i filmskih stvaralaca preminuo je juče u Sarajevu u 80. godini života, ostavljajući iza sebe delo koje pripada kulturnoj baštini ovog prostora – potpisao je scenarije za kultne filmove „Sjećaš li se Doli Bel“ i „Otac na službenom putu“ u režiji Emira Kusturice, koji su ovenčani nagradom na festivalu u Veneciji i kanskom Zlatnom palmom, bio je dobitnik nagrade Slobode PEN centra Francuske za knjigu poezije „Sarajevski tabut“, kao i brojnih jugoslovenskih i bosanskohercegovačkih priznanja.

Sidran se u književnosti pojavio šezdesetih godina, pesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju „šezdesetosmaškom“. Za svoje pesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća Svjetlost, Zmajeva nagrada…).

Među najpoznatijim naslovima su ”Šahbaza” (Sarajevo, 1970), ”Kost i meso” (1976), ”Sarajevska zbirka”, (Sarajevo, 1979) ”Bolest od duše” (Nikšić, 1988) ”Sarajevski tabut” (Sarajevo, 1993), „Hoće li išta o meni znati“, „Sarajevska molitva“, „Zašto tone Venecija“, „Otkup sirove kože“ (2008)…

Sidran je rođen 2. aprila 1944. godine u Sarajevu. Osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet završio je u rodnom gradu. Uređivao je omladinske listove i časopise, predavačke tribine, do aprila 1992. bio je zaposlen na TV Bosne i Hercegovine kao dramaturg, a bio je i jedan od najčitanijih i najcenjenijih kolumnista u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari