Komemoracija i sahrana Abdulaha Sidrana u Sarajevu: "Imao je sreće u ovom nesrećnom životu“ 1Foto. AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pesnik i filmski scenarista Abdulah Sidran sahranjen je juče u haremu Ferhadija džamije u Sarajevu. Pre sahrane u sarajevskom Narodnom pozorištu održana je komemoracija na kojoj su članovi porodice, prijatelji i kolege odali počast velikom autoru.

Brojni građani Sarajeva okupili su se juče da isprate Abdulaha Sidrana na večni počinak.

Ulica Ferhadija, u blizini istoimene džamije u čijem haremu je sahranjen pesnik, bila je ispunjena stotinama ljudi koji su želeli da prisustvuju poslednjem ispraćaju bosanskohercegovačkog i jugoslovenskog velikana, piše Klix. ba, prenosi Nova rs.

Pre sahrane, brojne kolege, porodica i prijatelji prisustvovali su komemoraciji u Narodnom pozorištu, a posebno je emotivan govor bio njegove kćerke Mirande.

„Ja neću reći ništa o književniku, pesniku, piscu, scenaristi – ja ću reći kakvo je on lice imao kao otac nas troje. Svakog dana nam je pokazivao koliko voli život i učio da volimo život. Budio nas je muzikom – pre svih bi otišao po kifle, postavio bi sto – novine, doručak, a onda bi menjali ‘Politiku’ i ‘Oslobođenje’ i ispunjavali ukrštene reči te slušali uglavnom operske arije… Završiću s jednom njegovom rečenicom koju je ponavljao često: ‘Imao sam puno sreće u svom nesrećnom životu’“, kazala je pre nego što se zahvalila svima koji su njihovoj porodici pomagali poslednjih dana.

Podsetimo, Abdulah Sidran preminuo je 23. marta u 80. godini nakon duge i teške bolesti.

Ostaće upamćen kao scenarista filmova „Sjećaš li se Dolly Bell?“, „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice, „Kuduz“ Ademira Kenovića…

Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari